Close

Jürgen Habermas kapja a Heine-díjat

Jürgen Habermas világhírű német filozófus kapja 2012-ben a Düsseldorf által adományozott rangos Heine-díjat és a vele járó 50 ezer eurót. A 83 éves tudós decemberben veheti át az elismerést, amelyet kétévente ítélnek oda.

A városvezetés által felkért független zsűri „világszerte a jelenkor egyik legkiemelkedőbb gondolkodójaként” méltatta szombaton Habermast – aki csakúgy, mint Heinrich Heine író – Düsseldorf szülötte. A zsűri indoklásában kiemelte, hogy Habermas fáradhatatlanul dolgozott egy demokratikus Németországért, és nagyban hozzájárult Európa társadalompolitikai vitáihoz.
Az 1972-ben alapított Heine-díj az egyik legjelentősebb irodalmi-közéleti elismerés Németországban, előfordult azonban, hogy nagy vitákat kavart a zsűri választása. 2006-ban Peter Handke osztrák író kiválasztása vert fel nagy port, mert az irodalmár ellenszenvet vívott ki magának a délszláv háború alatt tett szerbbarát kijelentéseivel, és még Slobodan Milosevic temetésén is beszédet mondott. Handke végül a vita nyomán lemondott a díjról.
A korábbi kitüntetettek között volt Carl Zuckmayer német író, honfitársa, Walter Jens nyelvész, filozófus, Max Frisch svájci író, Richard von Weizsäcker volt német államfő és Ámosz Oz izraeli író is. 2010-ben az a Simone Veil francia politikus kapta meg a díjat, aki kamaszként túlélte az auschwitzi és a bergen-belseni megsemmisítő táborok borzalmait.
Jürgen Habermas a frankfurti iskola neveltje, Max Horkheimer és Theodor Adorno utóda. A baloldal nagy gondolkodójaként tartják számon, a diákmozgalmakat azonban annak idején kritikusan szemlélte. Németországban sokak számára szinte „az ország filozófusa”, aki az egységes Európa elkötelezett és szenvedélyes szószolója.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top