Close

Külföldi sajtó Magyarországról – Financial Times, Gazeta Wyborcza

Az Európai Uniónak újfajta járvány miatt kell aggódnia, ezúttal azonban nem az euróövezetből terjedő bajokról van szó, hanem az új, egykori kommunista EU-tagállamok antidemokratikus gyakorlatáról – írta csütörtöki szerkesztőségi cikkében a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap írása szerint „először Magyarország kormánya írta át az alkotmányos rendet”, most pedig a román kormány kezdett olyan hatalmi küzdelembe, amely az alkotmány eltiprásának veszélyét idézi fel.

Victor Ponta román miniszterelnök „nem Orbán Viktorhoz hasonló, gyújtó hatású jobboldali”, azonban „nyugtalanító hasonlóságok” mutatkoznak azokban a módszerekben, amelyeket az általa vezetett balközép koalíció alkalmaz hatalma bebetonozására – írták.

Az EU-nak világossá kell tennie Bukarest, Budapest és „a hasonló módszerek iránt kísértést érző” más fővárosok számára, hogy az unió olyan klub, amelynek szabályai vannak, és készen is áll e szabályok érvényesítésére – áll a lap csütörtöki szerkesztőségi cikkében.

http://www.ft.com/cms/s/0/97fd5a00-cb52-11e1-b896-00144feabdc0.html#axzz20OughKBm

A Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap Viktátorok című cikkében párhuzamokat von az európai jobboldal Orbán Viktor melletti kiállása és Victor Ponta európai parlamenti baloldali támogatása között.
   
A lengyel lap szerint mindkét oldalon azonos érvekkel támasztják alá a bírálatokat, így például a jobboldal „vágtató önkényuralom” bevezetésével vádolja Pontát, míg Magyarország esetében „csak az uniós baloldal volt képes észrevenni, hogy veszélyben a demokrácia”. Úgy véli, csak Berlin viszonyult kritikusan mindkét miniszterelnökhöz.
  
A lap az európai jobboldal szemére veti azt is, hogy Ponta távozását követelte, amikor bebizonyosodott a plágiumgyanú, pedig korábban Schmitt Pál ügyében hallgatott.
  
A magyar és román miniszterelnököt összehasonlítva a lap kiemeli, hogy Orbán Viktor az IMF-hitellel kapcsolatos tárgyalások érdekében hajlandó volt lemondani a legélesebben bírált reformokról.

http://wyborcza.pl/1,75968,12112639,Europa_kontra_Viktatorzy.html

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top