Close

XXII. Csángó fesztivál Jászberényben

A Jászság fővárosa augusztus 8-12. között immár 22. alkalommal ad otthont a Csángó Fesztiválnak, amely egyúttal az Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja is. A rendezvény célja, hogy bemutassák az anyanemzettől elszigetelten élő magyar kisebbségnek, a csángó magyaroknak a sajátos kultúráját, életét, ezzel segítve őket a fennmaradásukért, hagyományaik megőrzéséért folytatott küzdelmükben. A rendezvény programkínálata időközben kiegészült más kisebbségben élő népcsoportok kulturális örökségének bemutatásával is.


A fesztivál öt napján zenés-táncos felvonulás, továbbá gálaműsorok, folklórműsorok, viseletbemutatók, népzenei koncertek, kézműves bemutatók és egyéb rendezvények várják az érdeklődőket. Az idén négy országból érkeznek külföldi hagyományőrző együttesek.
A nyitónap estéjén a jászsági táncokról, hagyományokról látható műsor A jászsági bíró udvarába… címmel, csütörtök este a Csík zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Jászság Népi Együttes közös, nagyszabású koncertje lesz a programon. Pénteken „Színes Világ” címmel külföldi – mexikói, iraki, észak-ciprusi és bretagne-i  – együttesek adnak ízelítőt népük folklórjából.
Különleges élményt ígér a szombat délutáni színes táncforgatag a város főterén. A színpompás menettáncban, amelyet a Jász Lovas Bandérium kísér, több mint 500 zenész és táncos vesz részt. Este  „Egy pusztába tévedtél” ” címmel csángó hagyományőrző táncosok és zenészek,  majd „Időtlen értékeink”  címmel erdélyi, felvidéki hagyományőrzők adnak gálaműsort.

 

A fesztivál zárónapján a „Viszontlátásra Jászberény” gálaműsorban erdélyi hagyományőrzők, a külföldi együttesek, a Jászság Népi Együttes és utánpótlás csoportjai lépnek fel. A rendezvénysorozatot most is tűzijáték zárja.
A Jászság Népi Együttes és a Folklór Kulturális Közalapítvány által szervezett fesztiválon lesz folkmise, amin a résztvevők nemzeti sajátságaiknak megfelelően imádkoznak és énekelnek. Az idén is lehet kóstolni erdélyi ételeket, és lesz pálinka- és bormustra is. Az „Aprók terén” népi játékok, gyerekprogramok szórakoztatják a legkisebbeket
A fesztiválhoz kapcsolódva rendezik meg a VI. Magyar-Magyar Konferenciát is.
További részletek a www.jne.hu ,és a www.csangofesztival.hu oldalakon.

Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top