Close

Még nagyobb hőség jön

A hőségrekord ellenére csütörtökön a szerdainál is melegebb idő várható Magyarország nagy részén, 34-37 fok lesz.

Csak észak-nyugaton lehetnek záporok, zivatarok és szélvihar, ott talán néhány fokkal hűvösebb is lehet.

Az ország nagy részére piros figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Nagyon erős UV-B sugárzás is várható, átlagértéke meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket. Ez azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni.

Mi a teendő?

A hőségben elsősorban a krónikus betegeknek és időseknek kell óvatosnak lenniük, de vigyázni kell a gyerekekre is. Különösen vigyázzanak egészségükre kánikula idején az idősek, szív-, vese-, máj- és cukorbetegségben szenvedők. Gyermeket és állatot még rövid időre se hagyjunk a gépkocsiba bezárva! A napon hagyott gépjárművek igen gyorsan felmelegedhetnek, ezért ajánlott utazás előtt alaposan átszellőztetni az utasteret. A meleg gépjárműben való utazás rosszulléthez, akár ájuláshoz is vezethet, így fokozott a balesetveszély.

A nagy melegben hűtsük magunkat, illetve megfelelően pótoljuk az izzadással elveszített folyadékot és sót. Korlátozzuk a fizikai aktivitást, 11 és 15 óra között lehetőleg tartózkodjunk árnyékban, hűvös helyen.

A jelenlegi előrejelzések szerint hétvégére megszűnik a kánikula, akkor a napsütés mellett többször lehet felhős az ég, csapadékra is számíthatunk, a maximum hőmérsékletek 25-30 fok között várhatóak.

Forrás: MTI/webbeteg.hu

Fotó: Borsod online

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top