Close

Megkezdődött a Costa Concordia roncsának eltávolítása

Az olaszországi Giglio szigeténél szerdán megkezdődött a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia óceánjáró hajóroncsának szétszedése és elszállítása.

A toscanai Giglio partjainál, a tengerben oldalán fekvő Costa Concordiát először a vízből kiemelkedő és eltávolítható részektől szabadítják meg, amelyek akadályozhatnák a további munkát – közölte az óceánjáró elszállításával megbízott Titan Micoperi amerikai-olasz vállalat.    

Elsőként a 300 méter hosszú, 35 méter széles, 114 ezer tonnás óceánjáró kéményét szerelik le, utána pedig a hajó antennáit, radarjait, árbocát. A hajó részeit Talamone kikötőjébe szállítják. Kiemelik a fedélzeten levő csúszdás medencét is, amelyet a Giglio szigetén élő gyerekeknek akarnak felajánlani – jelentette be Pierluigi Foschi, a Costa Crociere (a hajótársaság) vezérigazgatója.   

A helyszínre érkezett már annak az acélból készült talapzatnak az első óriáseleme, amelyet a tengerfenéken, a hajótest alatt fektetnek le. Erre a talapzatra állítják majd fel a Costa Concordiát.     Tartópilléreket fúrnak a tengerfenékbe, s  a pilléreken mozgatott hidraulikus emelődarukkal állítják majd fel a Costa Concordiát.      

Ez a világ legnagyobb hajója, melyet elsüllyedése után kiemelnek a tengerből – hangoztatta a Titan Micoperi.   

Az előmunkálatok a tervek szerint őszre fejeződnek be. Ezt követően emelik fel a hajót, melyet jövő év elején vontatnak el. A 300 millió dolláros projekt költségét a hajótársaság fedezi.   

A Costa Concordiát meglékelő sziklát is kiemelik a vízből, az az áldozatokra emlékező emlékmű része lesz.
  
A toscanai környezetvédelmi hivatal (Arpat) tizenöt naponta ellenőrzi a tengervíz tisztaságát, az eddigi vizsgálatok szerint nem fokozódott a szennyeződés.   

A Costa Concordia január 13-án este ütközött sziklának Giglio partjainál. A hajón 4 229-en utaztak, a legénység és az utasok közül 32 személy halt meg, kettőnek a holttestét nem emelték ki a vízből. A házi őrizetben levő Francesco Schettino kapitánynak, segédtisztjeinek, valamint a Costa Concordia vezetőinek a  bírósági tárgyalása még nem kezdődött el. A hajó fekete doboza tartalmának ismertetése július végére várható.            

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top