Close

LMP: „Óriási zűrzavar jön az egészségügyben”

Az LMP félelmei szerint totális zűrzavar várható az egészségügyben, miután az ágazaton belül egyszerre zajlik a fekvőbeteg-ellátó intézetek államosítása, a kórházak átszervezése, illetve a gyógyszer-finanszírozás átalakítása.

Szilágyi László LMP-s képviselő budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ezek a lépések külön-külön is megterhelnék az egészségügy rendszerét, egyszerre végrehajtva pedig „óriási zűrzavart okoznak”.

Szavai szerint mindhárom átalakításhoz komoly pénzek kellenének, de a kormányzat ehelyett forrásokat von ki a szektorból. Kiemelte: a gyógyszerkasszát megfelezték és – a jövő évi költségvetésről ismert információk alapján – sehol nem lehet érdemi forrásbővülésre számítani.

Az átszervezés várható következményeit sorolva elmondta: nőni fog az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés egyenlőtlensége, gyengül a háziorvosi rendszer, a kistelepüléseken élőknek egyre többet kell utazniuk az ellátásért és megnőnek a várólisták is. Szilágyi azt prognosztizálta, hogy a betegek terhei is jelentősen növekedni fognak, mert gyógyszerellátási zavarok és gyógyszerdrágulás is várható.

Semmi nem akadályozza az egészségügyi dolgozók elvándorlását, miközben egyre nyilvánvalóbb, hogy nincs meg a visszamenőlegesen beígért béremelés fedezete – jelentette ki. Hozzátette: ezt a pénzt legfeljebb a kórházi ellátások terhére lehetne kifizetni.

Az LMP azt kéri, hogy azonnal juttassák forrásokhoz az egészségügyet, mert az állami ráfordítások már a GDP négy százalékát sem érik el, miközben az ágazatban egyre komolyabbak a finanszírozási zavarok – mondta a politikus. Az LMP úgy látja, hogy az alapellátást, a sürgősségi betegellátást kellene fejleszteni, ezzel párhuzamosan pedig komoly népegészségügyi erőfeszítésekre volna szükség annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer már középtávon olcsóbbá váljon.

Forrás: HVG

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top