Close

Jász világtalálkozó

                                       Jászfelsőszentgyörgyre hív Lehel kürtje

2012. július 6-8. között Jászfelsőszentgyörgy ad otthont a XVIII. Jász világtalálkozónak, a Jászságban élők és az onnan elszármazottak éves seregszemléjének. A találkozót a hagyományoknak megfelelően a házigazda település a Jászok Egyesületével közösen rendezi. A jeles esemény nem csak a jász öntudat erősítésére hivatott, hanem arra is, hogy az ide látogató vendégek is megismerjék e népcsoport kultúráját.


A színes programsor pénteken az általános iskola fennállásának 50. évfordulójáról való megemlékezéssel, majd az azt követő ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét. A nyitónap délutánján kerül sor a kiállítások megnyitására, este pedig a Jászság Népi Együttes műsora és a Csík zenekar koncertje színesíti a műsorfüzért.
Szombat reggel az ünnepi szentmisét a községi templomban dr. Ternyák Csaba egri érsek tartja. Ezt követi a rendezvény egyik leglátványosabb programja, a jász települések felvonulása lovas huszárok és zeneszó kíséretében. A díszünnepségen adja át az idei Jászságért díjat dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője. Megválasztják és ünnepélyes keretek között, három ágyúszó kíséretében beiktatják az új Jász kapitányt, aki áldomást iszik a jászok jelképének számító kürtből, majd lóra pattan és ellovagol. Ezután kerül sor a világtalálkozó vándorbotjának átadására Jászberény városnak, a jövő évi világtalálkozó rendezőjének. Az ünnepi műsorban közreműködik Tálas Ernő, a Svéd Királyi Operaház tenorja, Kóródi Anikó és Mellik Éva. Délután hagyományőrző gyermekprogramok, lovasbemutató, valamint íjászat a jászjákóhalmi íjászok közreműködésével, este könnyűzenei programok és a Bikini együttes koncertje várja a vendégeket. Nem maradhat el az utcabál sem, és tűzijáték is emeli a találkozó fényét.

 

A zárónapon a Jász Lovasbandérium huszárbemutatója, istentisztelet és emléktábla avatás lesz a Gosztony kastély kápolnájánál a család emlékére, délután pedig szabadtéri programokkal, köztük repülőmodell bemutatóval, végül este tábortűzzel és szabadtéri discoval zárul a színpompás ünnepi eseménysor.

A jászok első világtalálkozóját 1995-ben Jászberényben tartották, a jászkun redemptio 250. évfordulója alkalmából. Lehel kürtje azóta minden évben más-más településre hívja egybe a helyieket és az elszármazottakat, erősítve a magyarrá lett jászok összetartozásának érzését.
Az önmegváltás története 1702-ig nyúlik vissza, amikor I. Lipót császár eladta a jászok és a kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Ebbe az ott élők nem törődtek bele, és 1745-ben példás összefogással, saját erejükből visszavásárolták szabadságukat és régi kiváltságjogaikat.

A Jászberény melletti település létezését 1335-ben említi először okirat. 1387-ben Zenthgerg néven a váci káptalan birtokaként említik a falut és ekkor még Heves megyéhez tartozott. Nem tudni, mikor került a Jászsághoz, de a török világban már mint jász jogú település szerepel. A redemptioban saját határán kívül Szent László puszta egy részét is megváltotta, így határterülete megnövekedett. A Zagyva jobb partján elterülő község mai nevét 1779-ben nyerte el. 1976-1990-ig Jászfényszaru társközsége volt, azóta önálló.
Jászfelsőszentgyörgy közúton a 31-es főútról Szentmártonkáta, illetve Jászberény felől, a 32-es főútról Pusztamonostor – Szentlőrinckáta felől érhető el. Vasútvonal nem vezet át a településen. A legközelebbi vasútállomás Pusztamonostoron vagy Jászberényben található.
További információk: www.jaszfelsoszentgyorgy.hu,  06-57-520-020, www.jaszokegyesulete.hu.
 Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top