Close

Az LMP tiltakozik a kényszernyugdíjazás ellen

Az LMP szerint az életminőség és a közszolgáltatások színvonalának romlását eredményezi a kormány által tervezett tíz-tizenkétezer közalkalmazott nyugdíjazása.

Szél Bernadett, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja az MTI-hez péntek eljuttatott közleményében bírálta a nemzetgazdasági minisztert, aki szerint hatékonyságnövelést jelent a közalkalmazottak kényszernyugdíjazása.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a jövő évi költségvetésről szólva elmondta: az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, számukra a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást 62 év felett, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

Szél Bernadett úgy vélte: az intézkedés által a legtapasztaltabb orvosokat, nővéreket, pedagógusokat, kulturális és szociálist területen dolgozókat kényszerítik nyugdíjba. Szerinte ugyanakkor a fiatalok előtt ezzel sem nyílik meg az út. Az intézkedés létszámcsökkenést eredményez, hiszen a közszférában évek óta létszámstop van – közölte.

Kifogásolta azt is: mindeközben a miniszterelnök a nemzeti konzultáció keretében arra vár választ, támogatják-e a nyugdíjas korúak munkaerőpiacon maradását. Az LMP tiltakozik az intézkedés ellen, mert szerintük nem az embereken kellene spórolnia a kormánynak, hanem a korrupción.

Forrás: MTI

Fotó: Origo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top