Close

Sisakvirág tanösvény

Egyedülálló környezetben, védett területen át vezet a főváros környékének legújabb tanösvénye, Nagykovácsi és Telki között. A 4 órás sétával bejárható, középnehéz Sisakvirág túraútnak tíz állomása van. A túra csúcspontja az ötödik állomás, vagyis a Csergezán Pál kilátó, amelynek legfelső szintjéről tiszta időben akár száz kilométerre is ellátni.

Kevés olyan főváros van, amelynek területén és közvetlen környezetében olyan sok zöld, erdős terület található, mint Budapest. Ráadásul a fővárosunkban lévők eredeti, természetes állapotúak, nem pedig felhagyott gyártelepek, mezőgazdasági területek helyén létesültek, mint Nyugat-Európában sok más helyen, így élőviláguk is összehasonlíthatatlanul gazdagabb.

A Sisakvirág tanösvény is olyan, jelzéssel ellátott, tematikus útvonal, amelyeken állomáshelyek vannak, ahol tájékoztató táblák ismertetik az érintett terület természeti értékeit, kulturális örökségét. Megismerhetjük belőlük a megtalálható jellemző –részében védett – növényeket, és a térségben folytatott erdőgazdálkodás szempontjait.

Budapesten és közvetlen környékén a Pilisi Parkerdő Zrt. 60 000 hektár erdőterületet kezel, természetközeli erdőgazdálkodást folytatva, melynek lényege a szálaló fakitermelés. Ez abban különbözik a tarvágástól, hogy mindig csak egy-egy fát vágnak ki a többi közül, így a folyamatos erdőborítás mindvégig megmarad. 

A tanösvény egyes állomásaihoz különféle növényritkaságok, állatfajok köthetők. Így például a második állomáson, az Irtásréten Szt. László tárnicsot, szürke hangyaboglárkát láthatunk. A következő állomás gyertyános tölgyeseiben nőszőfű, fehér madársisak és elszórtan piros madársisak található. A negyedik állomás bükkösében odvas keltikék és tavaszi lednek mellett a névadó farkasölő sisakvirágot, nyáron pedig a ritkaságszámba menő turbánliliomot csodálhatjuk meg.

Az ötödik állomás a budai hegyek festőjéről elnevezett kilátó, ahonnan egyedülálló körpanoráma tárul fel. A tájékoztató táblán Csergezán Pál több festménye is látható. A hatodik állomás molyhos tölgyesében tavaszi hérics, homoki nőszirom vonzza a tekintetet, de nagy éjjeli pávaszem és fűrészlábú szöcske is a szemünk elé kerülhet. A hetedik állomás a dolomit sziklagyep, ahol olyan növénykülönlegességek fordulnak elő, mint a budai berkenye, az István király szegfű vagy a henyeboroszlán.  

Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top