Close

Törökország felpörgetné az EU-csatlakozási tárgyalásokat

Törökország különböző törvénytervezetekkel igyekszik kimozdítani a holtpontról az ország uniós csatlakozási folyamatát, abban bízva, hogy az új francia elnök hivatalba lépése jótékony hatással lesz a megrekedt tárgyalásokra – közölte összeállításában a Hürriyet című török napilap hírportálja.

Francois Hollande szocialista elnökjelölt győzelmét követően Ankara gyorsan cselekedett, hogy új lendületet adjon az Európai Unióval (EU) folytatott tárgyalásoknak. Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az újabb tárgyalási fejezetek megnyitása érdekében hamarosan különböző törvénytervezetek kerülnek a parlament elé.

A szóban forgó javaslatok közül kettő az ombudsmani intézmény és egy emberi jogi hivatal felállítását célozza. Korábban mindkettőt előterjesztették a törvényhozásban, ám tavaly a parlament négyéves ciklusának végével érvényüket vesztették. A harmadik tervezet egy öttagú testület felállítását irányozza elő, amely a többi közt panaszkezeléssel és kártérítési ügyekben elhúzódó vizsgálatokkal foglalkozna.

Franciaország korábbi elnöke, Nicolas Sarkozy hangsúlyozta, hogy a túlnyomóan muszlim ország nem része Európának, és a teljes jogú EU-tagság helyett különleges partnerségi viszonyt szeretett volna elfogadtatni Ankarával – emlékeztet szerdai írásában a The Daily Telegraph című brit napilap hírportálja. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter a napokban annak a reményének adott hangot, hogy Hollande hivatalba lépésével a török-uniós kapcsolatok új lendületet kapnak.

Hollande áprilisi kampánynyilatkozatán kívül keveset lehet tudni arról, hogyan vélekedik az új francia államfő Törökország uniós tagságáról. Akkor a France 2 televíziónak úgy fogalmazott: noha Franciaország régen elfogadta a török csatlakozás elvét, a belépés legtöbb feltétele még nem teljesült, és valószínűleg nem is fog a következő években. Törökország mindenesetre bizakodik, hogy Párizs feloldhatja a 2010-ben holtpontra jutott tárgyalási fejezeteket.

Stefan Füle bővítésért felelős EU-biztos hamarosan a török fővárosba látogat, hogy egy „pozitív napirendről” egyeztessen Brüsszel és Ankara között. Amennyiben nem sikerült egyetlen fejezetet sem megnyitni a jelenlegi dán EU-elnökség alatt, Törökországnak várnia kell az ír elnökség 2013. januári kezdetéig. A Recep Tayyip Erdogan vezette török kormány ugyanis leszögezte, hogy a ciprusi konfliktus miatt 2012 második felére – amikor Ciprus tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét -befagyasztja diplomáciai kapcsolatát az EU-elnökséggel.
        
http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-ramps-up-pace-of-eu-bid-after-french-polls.aspx?pageID=238&nID=20853&NewsCatID=338
    
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/turkey/9271108/Turkey-shows-interest-in-reviving-EU-bid.html

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top