Close

Számháborúzás helyett csak az számít, hogy nagyon sokan voltunk

Széles Gábor-interjú

A Belügyminisztérium 400 ezres becslése elfogadható, de a mi számításaink szerint akár 600-700 ezren is lehettünk a szombati békemeneten – jelentette ki az Echo Televízió Napi Aktuális című műsorában tegnap esteSzéles Gábor. Lapunk tulajdonosa élesen bírálta a történelmi léptékkel mérve is óriási megmozdulás olykor egyoldalú hazai sajtóvisszhangját. Az MTV-ben méltatlanul rövid időt – nagyjából annyit, mint a Schmitt Pál elleni néhány száz fős tüntetésről – szántak a tudósításra, a Duna Televízióban egyoldalúan, a baloldalnak kedvezve számoltak be a történtekről, és az MTI híradása sem volt megfelelő. Széles Gábor arról is beszélt, hogy a jobboldali sajtó csak az utolsó pillanatban csatlakozott a kezdeményezéshez, és jóformán csak a Magyar Hírlap, az Echo Televízió és a Magyar Demokrata promotálta a rendezvényt.

Széles Gábor a rendőrség magatartását is kiemelte. „Fontos konklúzió számomra, hogy ez a rendőrség tényleg a mi rendőrségünk” – fogalmazott a nagyvállalkozó, felelevenítve, hogy a felvonulás útvonalán egyáltalán nem lehetett rendőröket látni, bár mindenki tudta, hogy készenlétben állnak a környező utcákban. A szélsőséges elemek pedig, amelyek megzavarhatták volna a tüntetést, még csak megjelenni sem mertek a békemeneten – emelte ki a Magyar Hírlap és az Echo Tv tulajdonosa.

Széles Gábor szerint a baloldalnak hetekre vagy hónapokra lesz szüksége, hogy feldolgozza ezt a demonstrációt. Azt a következtetést viszont levonhatják, hogy ameddig a jobb- és a baloldalt támogatók között a kollektív tudat szempontjából ilyen különbség van, ameddig a baloldal nem tudja magáról lemosni, hogy az országot ők vezették csődbe, addig nem lesznek hitelesek – jelentette ki Széles Gábor.

Az üzletember úgy látja, a demonstráció alapján is látszik, hogy ha az IMF vagy az Európai Unió megszorító intézkedéseket ír elő, a kormány népszerűsége nem fog ebbe beleroppanni. Egyértelmű, hogy megszorításokat fognak előírni, de ezeket a kormány végre tudja majd hajtani. Nem arról van szó, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikát fel kell adni, de a kabinet nyugodtan folytathat pragmatikus gazdaságpolitikát, mert az emberek ezt meg fogják érteni.

Széles Gábor ugyanakkor külpolitikai fordulatot is szükségesnek lát, szerinte ugyanis a magyar külpolitika legalább száz évre visszamenőleg hátrányban van a románnal vagy akár a szlovákkal szemben. A múlt öröksége nagyon hosszú távon hat – fogalmazott.

Amellett, hogy több balliberális és külföldi orgánum igyekezett úgy beállítani a szombati békemenetet, mintha ott csupán „tízezrek” vonultak volna fel, más hangok is megjelentek, azt állítva, az Erdélyből érkezőknek fizettek azért, hogy Budapestre menjenek tüntetni. „Ez mind igaz, azzal a különbséggel, hogy nem románok, hanem magyarok, nem hozták őket, hanem jöttek, és nem kaptak pénzt, hanem ők fizették az útiköltséget” – mondta lapunknak György Attila József Attila-díjas író.

A csíkszeredai származású író a végig méltóságteljesen, rendbontás nélkül lezajlott, több százezres demonstrációról ironikusan megjegyezte: „Az elvetemült zsoldos társaság nyolc órát utazott csak azért, hogy randalírozhasson a pesti utcán.” György Attila leszögezte, ez nem egyszeri alkalom volt, „ha a körülmények úgy hozzák, a székelyföldi magyarok máskor is eljönnek”.

Giró-Szász András kormányszóvivő eközben arról beszélt, hogy nem kíván semmilyen „számháborúba belemenni”, mivel szerinte a légi fotók és „Budapest köztereinek ismerete” világossá teszi a „nagyon nagy aránykülönbséget” a különböző, a múlt hét végén vagy korábban az operaháznál tartott ellenzéki tüntetések és a békemenet között.

Az M1 Ma reggel című műsorában Giró-Szász úgy fogalmazott, a békemenet „nyomatékot ad a kormánynak, hogy jelentős támogatottság áll mögötte”. Úgy vélekedett, a békés felvonulás elérte célját, hiszen a Magyarországgal és a kormány politikájával szemben megfogalmazott, „tarthatatlan jelzőket” tartalmazó kritikák ezzel a visszájukra sültek el.

echotv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top