Close

Eltérő vélemények a magyarellenességről Szlovákiában

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
Az elmúlt másfél évben nem tűnt el Szlovákiából a magyarellenesség, csak kikerült a közbeszédből. Az elmúlt másfél év a nagy hallgatás időszaka volt – nyilatkozta a Hírek.sk szlovákiai magyar televíziós hírportálnak Öllös László politológus hétfőn.

Öllös Bugár Bélának, a Híd magyar-szlovák párt elnökének korábbi nyilatkozatára reagált. A politikus azt mondta a SITA pozsonyi kereskedelmi hírügynökségnek, hogy az elmúlt másfél évben, Iveta Radicová kormánya idején szinte teljesen eltűnt a magyarellenesség Szlovákiában. Bugár kifejtette: nem teljesen elégedett azzal, ahogyan a hatalmon lévő kormánykoalíció „megoldotta” a kisebbségi kérdéseket. Mindennek ellenére azonban néhány dolog sikerült.

„Ilyen például, hogy magánszemélyek esetében sikerült a nyelvtörvényből kiiktatni a büntetéseket, elfogadták a kisebbségi nyelvhasználat szabályait, de ami a legfontosabb, hogy megváltozott a közhangulat Szlovákiában” – húzta alá a Híd elnöke.

Úgy vélekedett: a szlovák kormánykoalíció a Magyarországról exportált nehéz kérdések esetében nem igyekezett „harcias” megoldásokat találni, sokkal inkább a diplomáciai úton történő rendezést részesítette előnyben.

„Ezért mondhatjuk, hogy szinte teljesen eltűnt a feszültség és a magyarellenesség az elmúlt egy év és néhány hónap alatt, tehát a mi kormányzásunk idején” – állapította meg Bugár Béla.

Öllös László szlovákiai magyar politológus szerint viszont a magyarellenesség nem tűnt el Szlovákiából.

„Nem tűnt el, csak a közbeszédből tolták ki, de ez nem azt jelenti, hogy a problémákat megoldották” – nyilatkozta a Hírek.sk hírportálnak a politológus. Rámutatott: „ha csak a tényeket nézzük, látjuk, hogy nem sikerült megszüntetni a büntetéseket a nyelvtörvényben, a kisebbségi nyelvhasználati jogszabály csak lehetőség, amit kérni kell, de nem kötelezi a törvény a hivatalokat arra, és a kettős állampolgársággal kapcsolatos kormányprogram-rész nem teljesült”.

Öllös úgy véli: az elfojtott, de ki nem beszélt problémák nem oldódnak meg maguktól, időről időre kitörnek, s kezelésük olyankor sokkal nehezebb. „Értékrendi torzulásokat csak nyílt társadalmi párbeszéddel lehet megoldani, hallgatással nem. Most azonban hallgatott a kormány a problémákról” – fejtette ki a televíziós hírportálnak a közismert politológus.

Forrás: http://mti.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top