Close

Szmog: egyre súlyosabb a helyzet

Több nagyvárosban is tovább romlott a levegő. Mostanáig csak Nyíregyházán rendeltek el riasztást, de már Várpalotán is átlépett a legmagasabb, négyes szintre a szálló por koncentrációjának értéke – jelentette be Vaskövi Éva, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) levegőhigiénés osztályának vezetője szerdán Budapesten.

Mint kifejtette, a riasztás elrendelésének jogszabályi feltétele, hogy egymást követő két napon a levegő szállópor-koncentrációja meghaladja a köbméterenkénti 100 mikrogrammos értéket. Nyíregyházán már napok óta a riasztási küszöbérték feletti értékeket mértek, de ha a helyzet Várpalotán sem javul, várhatóan ott is elrendeli a riasztást a város polgármestere. Várpalotán jelenleg a szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdették ki. 
Ugyancsak a tájékoztatási szint van érvényben Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Székesfehérváron és Győrben, ahol hármas szintű a szálló por koncentrációja. Ezekben a városokban a szálló por mennyisége köbméterenként 75 és 100 mikrogramm között van.
Így mérik a szennyezettséget 
A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI – a honlapján közzétett tájékoztatás alapján – ezen belül a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint a kék az elfogadható szint, amikor a légszennyezettség mértéke köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a kifogásolt szint amikor a légszennyezettség köbméterenként 50 és 75 mikrogramm között van. Narancssárga színnel jelölik az egészségtelen kategóriát, a köbméterenkénti 75 és 100 mikrogramm közötti értékeket. A legmagasabb, negyedik szint a piros színű „veszélyes” kategória, amely szerint a légszennyezettség mértéke köbméterenként 100 mikrogramm felett van. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelik el a tájékoztatási, illetve a riasztási fokozatot.
A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.
Változó a szálló por koncentrációja 
A szerdai tájékoztatón az OKI levegőhigiénés osztályának vezetője azt mondta: kedden csak szűk tartományon belül változott a szálló por koncentrációja. Voltak települések, ahol némileg csökkentek az értékek, Esztergomban, Százhalombattán, Vácon és Szegeden viszont emelkedett a szálló por koncentrációja.
Vaskövi Éva kiemelte, hogy a levegő minősége alapján a városokon belül is vannak eltérések. Debrecenben, Miskolcon és Pécsett jellemzően a forgalmasabb pontokban mértek magasabb szennyezettségi értékeket. Budapesten viszont elsősorban nem a belváros, hanem a külső területek voltak a szennyezettebbek – tette hozzá.
Mint mondta a szálló por koncentrációjának növekedését elsősorban a közlekedésből származó szennyező anyagok okozzák, de a mostani helyzethez hozzájárult az egyedi fűtéses háztartási tüzelés, az ipari tevékenység és a „kedvezőtlen” (szélcsendes) időjárás is. 
Jobb otthon maradni
Páldy Anna kiemelte, ilyenkor nem ajánlják, hogy a veszélyeztettek, vagyis a krónikus betegségekben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek a szabadban tartózkodjanak. Mint mondta, a 100 mikrogrammnál magasabb porkoncentráció esetén már az egészségeseknél is jelentkezhetnek allergiához hasonló tünetek, mint a tüsszentés, orr- és szemviszketés, orrfolyás. Emellett viszont az apró szemcsék hosszú távon a nyálkahártyán is apróbb sérüléseket okozhatnak, ami „kaput nyit” a vírusoknak, baktériumoknak. Így elképzelhető, hogy ha az időjárás változatlanul szélcsendes marad, és nem csökken a levegő szennyezettsége, ez felgyorsíthatja az influenza terjedését is.
 
(mti) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top