Close

A Fidesz politikusainak tájékoztatása az igazságügyi reformról

A magyar igazságszolgáltatás függetlenségét semmilyen veszély nem fenyegeti – mondta el szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter. Ugyanitt Áder János jelentős bírósági változásokat jelentett be.

Navracsics a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az igazságügyi reform megalkotása során az egyik legfőbb szempont a függetlenség megőrzése volt, amely az elmúlt húsz évben érvényesült. Mind a bíróságok és az ügyészségek függetlenségének a megőrzése alapvető érték, és ez meg is fog maradni – tette hozzá. Sanda gyanúsítgatások biztosan lesznek, de a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét nem fenyegeti veszély – mutatott rá a miniszter. Az új törvény megteremti a feltételeket a személyzeti és intézményépítés előtt is – tette hozzá.
Véleménye szerint az igazságszolgáltatás sok esetben lassan működik, és ha ez nem változik, akkor veszélybe kerül a jogbiztonság. Navracsics úgy látja, emiatt az alapvető céljuk a hatékony működés megteremtése, illetve a személyzeti politikában olyan környezet kialakítása, amelyben az ott dolgozók érdeke, hogy bent maradjanak a rendszerben.
20 százalékkal kevesebb ügy lesz
Áder János bejelentette, hogy a központi régió problémáinak orvoslása érdekében négy új bíróság jön létre a X., a XIV., a XVI. és a XVII. kerületben. Az európai parlamenti képviselő szerint ez azért vált szükségessé, mivel az egyeztetések során egyértelműen világossá vált, hogy itt vannak a legnagyobb problémák az ügyhátralékok miatt, amelyet eddig egyetlen kormány sem tudott megoldani. Az új bíróságok létrehozásával 20 százalékkal kevesebb ügy lesz a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) – tette hozzá.
A politikus szólt arról is, hogy kétszáz fővel nő a bírósági ügyintézők, 180-nal a titkárok száma, és ezzel párhuzamosan húsz új ügyészi státusz is létrejön a központi régióban. A kormány a jövőben megkezdi a PKKB épületének felújítását – tette hozzá.
Felzárkóztatják a fizetéseket
Áder elmondta, hogy a bírói címpótlék húsz év szolgálati idő után automatikusan járni fog. A bírák 13. havi fizetését nem egy összegeben kapják meg januártól, hanem 12 hónapra bontva – ismertette a politikus. Jelentős jövedelmi különbség alakult ki a bírák és az ügyészek között, ezért az ügyészi béreket fel fogják zárkóztatni a bírói illetmények szintjére – jelentette be az EP-képviselő.
„Ha Baka András kritikával illeti a mostani törvényt, akkor a saját jogosítványait is bírálja” – reagált Áder a főbíró nyilatkozatára, amelyet a hírTV-ben tett. A politikus ismertetése szerint januártól két kézben lesz az a jogkör, amit eddig az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke birtokolt. A szakma véleménye volt, hogy válasszuk ketté az OIT eddigi hatáskörét – tette hozzá.
 
(mti) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top