Close

„Segíteni kell azokat, akik gyermeket vállalnának, lakást vásárolnának”

A kormány új otthonteremtési programja újra bevezeti a szocpolt. Erre azonban csak azok pályázhatnak, akiknek nincs köztartozásuk, és az igénylők legalább egyike bejelentett munkahelyen dolgozik – hangsúlyozta Szijártó Péter a Duna TV Közbeszéd című műsorában.  
Az új otthonteremtési program keretein belül két konstrukcióval segítené a kormány a gyermekvállalást, illetve támogatná azokat, akik új lakást szeretnének vásárolni. Szijjártó Péter a Duna TV Közbeszéd című műsorában elmondta: a szocpolt 2000 februárjában már bevezette a polgári kormány, de 2002-ben a szocialisták megszüntették azt. A miniszterelnök szóvivője szerint az euróválság és a devizahitelek miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítése mellett a kormány nem tévesztheti szem elől azokat, akik gyermeket vállalnának, vagy lakást vásárolnának.   
Az új szocpolt azonban csak azok igényelhetik, akiknek nincs köztartozásuk, de hasonlóan fontos szempont, hogy az igénylő házaspárok közül legalább az egyiknek legyen bejelentett munkahelye.
 A támogatás mértéke attól függ, hogy mekkora lakásba szeretnének költözni a párok. Ugyancsak fontos kritérium, hogy hány gyermeket terveznek, illetve, hogy energiatakarékossági besorolás szerint milyen jellegű házat szeretnének. A kormány célja, hogy az úgynevezett „zöld ingatlanokat” támogassa, a feltételek pedig azért szükségesek, hogy kiszűrjék az esetleges visszaéléseket – mondta a szóvivő. A vissza nem térítendő támogatás keretében 800 ezer, illetve 2 és fél millió forint közötti összegre lehet pályázni.

Az otthonteremtési program másik eleme a kamattámogatási rendszer, melyet a legfeljebb 30 millió forint értékű ingatlanok vásárlása esetén lehet igényelni, és maximum 15 millió forintos hitelre vehető fel. A támogatások elosztásakor itt is fontos szempont, hogy van-e munkahelye az igénylőknek, valamint, hogy hány gyermeket terveznek. A támogatás 5 évre igényelhető, mértéke 30 százaléktól 70%-ig terjedhet, összege azonban az idő előrehaladtával csökken – fejtette ki Szijjártó Péter. Hozzátette: a kamattámogatást nemcsak új lakás vásárlása esetén lehet igényelni, hanem akkor is, ha valaki a már meglévő ingatlanát újítaná fel. 
 
Forrás:www.fidesz.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top