Close

MSZP: a kötelező béremelésről szóló tervezet veszélyezteti a munkahelyeket

Az MSZP véleménye szerint a bruttó 300 ezer forint alatt keresők kötelező béremelését meghatározó rendelettervezet veszélyezteti a munkahelyeket, a dolgozók bérét és juttatásait – jelentette ki pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Tukacs István, a párt országgyűlési képviselője.

A kormánypárti képviselők által benyújtott, a parlament előtt fekvő javaslat kapcsán félőnek nevezte, hogy a vállalkozások a megnövekedett bérköltségeket egyfelől elbocsátásokkal, másfelől a dolgozói juttatások, mint például a cafeteria vagy az utazási támogatás megvonásával kompenzálják. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány megnyitotta annak lehetőségét, hogy a túlmunkát ezentúl ne pénzben fizessék ki, hanem szabadidőben adhassák ki.
Tukacs István arra is kitért, hogy akik nem hajlandók elfogadni a kötelező bérszámítást, azokat ki lehet zárni a közbeszerzésekből és a költségvetési támogatásokból. Megjegyezte, hogy ez a rendelkezés kimondottan sújthatja a mezőgazdaságot, ahol uniós és költségvetési forrásokhoz is hozzá lehet jutni. Példaként említette, hogy így a béremelést kitermelni nem tudó mezőgazdasági vállalkozások aszály vagy viharkár esetén sem kaphatnak támogatást.
A javaslatot elutasítva kijelentette, hogy a kormány által kigondolt „rossz és igazságtalan adórendszer” a munkavállalókat sújtja.
Az MSZP elképzeléseit ismertetve azt mondta, hogy ők teljes adóátalakításra tesznek javaslatot. Elképzelésük szerint szükség van a kétkulcsos, az alacsony keresetűek kedvezményeit meghagyó adórendszerre. Ezzel együtt visszaállítanák azt a helyzetet, amikor a tőkéből szerzett jövedelemért magasabb adót kell fizetni. Hozzátette, hogy a vállalkozások helyzetének javításáért nem a társasági nyereségadót, hanem a járulékokat kellene csökkenteni.

Forrás: MTI.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top