Close

Keményebb büntetések a közlekedésben

Mától szigorúbb bírságokra számíthatnak a közlekedési szabálysértők. Több büntetőpont és több százezer forintos pénzbírság jár az ittas vezetésért, a sebesség-túllépésért és a piros lámpánál történő áthajtásért. Ez utóbbinál még vitatott, hogy a sárgán történő áthajtás esetében is büntetnek-e majd a rendőrök.


Mától nem szabálysértési, hanem közigazgatási bírságot szabhatnak ki arra, aki túllépi a sebességhatárt, ittasan vezet, vagy nem köti be a biztonsági övét. 0.5 ezrelék véralkohol szint alatt 150 ezer forint büntetést kell fizetni és hat büntetőpontot kap az autós. E fölött, 0.8 ezrelékig 200 ezer forint és 8 pont, még magasabb véralkoholszint felett 300 ezer forint és szintén 8 pont a szankció. A kerékpáros is fizet, ha ivott: 30-60 ezer forintra is bírságolhatják.

Százezer forintot fizethet, aki átmegy a piroson, és a sárga jelzés alatt. Kovács Kázmér, Magyar Autóklub jogi csoportvezetője, ügyvéd szerint éppen ez az egyik pontja az új szabályozásnak, amely félreértésekre adhat okot.

„A rendelet mellékletében már mindenféle tiltott továbbhaladásról szó van, de a másik helyen kifejezetten csak a piros jelzésen, a tilos jelzésen történő áthaladást tiltja. Ebből még lehetnek viták. Arról nem beszél, hogy bizonyos esetben, éppen azért, hogy ne ragadjon bent a kereszteződésben, a jelzésen még be lehet hajtani.”

Jobban kell figyelnünk a sebességtáblát is. Például ha az 50-es táblánál 66 kilométeres sebességgel haladunk át, 30 ezer forint, ugyanitt 120-al hajtva már 200 ezer forint a büntetés. A biztonsági övet is érdemes ellenőrizni. Ha ugyanis nincs bekötve, személyenként minimum 15 ezer forintnyi bírságot kell fizetnünk.

A jogi szakértő szerint a jogalkotók most túl szigorúak voltak. Kovács Kázmér úgy véli: a korábbinál rigorózusabb szabályokat állítottak fel a közlekedési kihágások büntetésére.

 

Forrás: www.mr1-kossuth.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top