Close

Szakma Kiváló Tanulója Verseny 2011

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  2011-ben negyedszer rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, ezévtől kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel, melyek országos döntőjére  „ IV. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont  G és F pavilonjában került sor
 A szakmák országos  versenyeit a nappali tagozaton végzős tanulók számára, a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részére gondozásra átadott  31 szakképesítésben hirdették meg.
A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi  kamarák (23) szervezték és bonyolították, a budapesti döntő a nagyszabású fesztivál keretében zajlott.
A Szakma Kiváló Tanulója Versenyre jelentkező − a szakképző intézményekben végzős − tanulók létszáma 2008 óta erőteljes növekedést mutat. Az induló évben 15 szakmában 2006 fő vett részt az írásbeli elődöntőben, 2009-ben 25 szakmában 2568 fiatal indult, a 2010. évi elődöntő résztvevőinek száma pedig 23 szakmában 2665 fő volt.
A SZKTV és OSZTV versenyekre együttesen az idén már közel 4.000 fő jelentkezett, az írásbeli elődöntőben 31 szakképesítésben  3.857 tanuló vett részt.
A szakképesítések számának növekedése a következőkből adódott:
– 6 új szakképesítés került be a versenybe, úgymint az erősáramú elektrotechnikus, a mechatronikai műszerész, a magasépítő technikus, az  élelmiszer- és vegyiáru-eladó, a műszakicikk eladó és a  vendéglős. Közülük  4 − az erősáramú elektrotechnikus, a mechatronikai műszerész, a magasépítő technikus, és a vendéglős − tartozott az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) körébe.
– a korábbi években nem volt végzős tanuló (a kétéves képzésről a hároméves képzésre történő átállás miatt) a kárpitos, valamint a hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó szakképesítésekben. 2011-ben ezen szakmák is beléptek a versenybe.
A jelentkezők szakmánkénti megoszlására folyamatosan jellemző, hogy vannak igen népszerű szakmák (fodrász, kozmetikus, cukrász, szakács, pincér, kőműves, asztalos, villanyszerelő, festő-mázoló és tapétázó, kereskedő, eladó, vendéglős). Ezek összesített részaránya az idei év elődöntősei között 69% volt.
A fém- és gépipari szakmák (hegesztő, géplakatos, szerkezetlakatos, szerszámkészítő, gáz-, központifűtés-, hűtő- és klímaberendezés-, valamint vízvezeték-szerelő) versenyzőinek részaránya viszont összesen kevesebb, mint 20 százalékot tett ki.
Idén a  döntőbe országosan közel 130 iskolából 254 tanuló jutott be,
A 2011. évi versenyszabályzat szerint  a versenyen részt vevő azon tanuló, aki az írásbeli, a gyakorlati, illetve a szóbeli versenyrészen eléri a megszerezhető pontok 60%-át, jeles osztályzatot kap és az adott versenyrésznek megfelelő vizsgarész, vizsgatevékenység letétele alól mentesül A vizsgarész(ek) (vizsgatevékenységek) alóli mentesítésről és a versenyző által elért eredményről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara igazolás megküldésével értesíti – a versenybizottság értékelése alapján – a versenyző iskoláját. A szakképesítő bizonyítványt az igazolás alapján a tanuló iskolája mellett működő szakmai vizsgabizottság adja ki.
Fentiek szerint – a versenyben elért eredménye alapján – az idén összesen 199 tanuló kapott felmentést a teljes szakmai vizsga alól.
A Szakma Sztár Fesztivál a 2011 őszén Londonban megrendezésre kerülő Worldskills, a szakmák világversenyének előválogatója részére is helyet biztosított az alábbi szakképesítésekben: mechatronikai műszerész, villanyszerelő, szépségápoló, épület- és bútorasztalos, informatikai hálózati rendszergazda. A felsoroltak részét képezik annak a 14 szakképesítésnek, amiben a londoni világversenyen az ifjú szakemberek Magyarországot fogják képviselni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top