Close

Új alkotmány – ünnepi bélyegblokk

2011. április 25-én a Sándor-palota lovagtermében megtartott rendezvényen, Schmitt Pál köztársasági elnök és Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke Magyarország új alaptörvényének tiszteletére ünnepi bélyegblokkot bocsátott ki.

Az ünnepi alkalmat Kubik Anna Kossuth-díjas színművész nyitotta meg, aki Kossuth Lajos emigrációból származó írásaiból olvasott fel.

Ezt követően Horváth Gergely Domonkos ismertette az ünnepi alkalomra tervezett bélyegblokk jellemzőit. A Magyar Posta sorszámozott blokkjának fő motívuma a Szent Korona. A keretrajzot az Országház kupolacsarnokának Szent István király-szobra és a boltívek díszítik.

A bélyegblokk több exkluzivitással bír:
– A bélyeget UV-fénybe tartva a „Legyen béke, szabadság és egyetértés” felirat olvasható.
– A fekete sorszámozású változat (40ezer példány) mellett egy piros sorszámú blokkot (20ezer példány) is forgalomba hoznak. Ez utóbbi filatéliai különlegességnek számít, mert ez az első olyan bélyeg, amelyen különböző méretű és színű csiszolt kristályokat használtak a koronaékszerek megjelenítésére.
– A bélyegek névértéke megegyezik a kibocsátás évével (2011); hasonló eset a millennium évében volt (2001).

Ezután Schmitt Pál emelkedett szólásra. Beszédét azzal kezdte, hogy jó érzéssel írta alá Magyarország gondos előkészületek után megszületett alaptörvényét, majd a bélyeg tervezőinek, alkotóinak munkáját köszönte meg.

Meggyőződése szerint a most kibocsátott bélyegblokk féltett kincse lesz a gyűjtőknek. Sportmúltját felidézve említetést tett a régebben forgalomba hozott sportbélyegek népszerűségéről, megbecsüléséről is. A magyar jogtörténet, a magyar államiság fontos dokumentumai, mint például az aranybulla, a hármaskönyv, az áprilisi törvények mindegyike kapott egy-egy jelzőt az idők folyamán. A ma megszületett alkotmányunk a húsvéti jelzővel kerülhet be a történelembe.

Az eseményen többek között megjelent Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke, valamint Salamon László, az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottságának kereszténydemokrata elnöke, illetve a testület fideszes alelnöke Gulyás Gergely.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top