Close

Borsik: nem a dolgozókat támogatják

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint hosszú távon beláthatatlan következményekkel is járhat, ha a kormány elzárkózik és megtagadja a szociális párbeszédet a hazai munkavállalók helyzetét alapjaiban befolyásoló döntéseket megelőzően.
Dr. Borsik János egri sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: számos eddigi határozat alapján számukra kiderült, hogy a Fidesz-KDNP nem a munkavállalók oldalán áll, hiszen az újabb megszorítások következtében a legtöbb dolgozó minden bizonnyal még nehezebb helyzetbe kerül majd.
– Az elfogadott konvergenciaprogram újabb megszorításokat tartalmaz, hiszen csökken a munkanélküli-segély mértéke és időtartama, meg akarják szüntetni a korkedvezményt és a korengedményt, illetve támadják az utazási kedvezményeket is – hangsúlyozta dr. Borsik János. – Emellett kiderült, hogy a munkavállalók nyolcvankét százalékát hátrányosan érinti az egykulcsos adó bevezetése, és a nyugdíjrendszert érintő változások sem hatnak pozitívan a társadalom legnagyobb részére.
Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy nem nélkülözheti az autonóm párbeszédet az állam felemelkedése. Elfogadhatatlannak tartja a kormány hozzáállását a szakszervezetekhez, és a valódi, eredményes párbeszéd mellőzését.
A munkanélküliek ellátását érintő változásokat dr. Borsik János embertelennek és aljasnak nevezte. Úgy látja: a három hónapra csökkentett támogatási idő bevezetése teljesen ellentétes az európai gyakorlattal.
A sajtótájékoztatón elhangzott: a rendszerváltás óta soha ennyi szervezett tüntetés nem volt az országban, mint amennyi az utóbbi időben. A szövetség elnöke hangsúlyozta: minden bizonnyal még nem végeztek egymással a szakszervezetek és kormány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top