Close

Nem evakuálás – korábbi táboroztatás

Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója cáfolta, hogy evakuálásként lenne értelmezhető a gyöngyöspatai anyák és gyermekek táboroztatása. A főigazgató az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, evakuálásról „szó sincs”, ugyanis – mint hozzátette – a gyöngyöspataiak kérésére szervezték meg már korábban a húsvéti tábort.

A Magyar Vöröskereszt 172 nőt és gyereket helyezett el a csillebérci egykori úttörőtáborban. További, körülbelül 100 társukat Szolnokra vitték. Gyöngyöspatára a Véderő nevű mozgalom katonai alapismereteket oktató tábort hirdetett meg péntektől vasárnapig.

Selymes Erik péntek délelőtt is arról beszélt az MTI-nek, hogy Magyar Vöröskereszttől gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el „táboroztatni”. A főigazgató közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek. Arról, hogy mennyi ideig tart majd a „táboroztatás”, Selymes Erik nem akart beszélni.

Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, a kiköltöztetési akció egyik szervezője elmondta, hogy a kiköltöztetés után csak férfiak maradtak a településen. Közölte: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket, hiszen az útvonal a Véderő táborába a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatti atrocitásoktól.A rendőrök a romák által lakott településrészt lezárták és a „félkatonai szervezet” által megvásárolt többhektáros területet is körbevették – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint csaknem négyszáz rendőr tartózkodik Gyöngyöspatán, hogy megakadályozza: a Véderő nevű szervezet péntek délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át.

Lásd még:  

Richard Field nyilatkozata határozottan ellentmond Szijjártó kijelentésének 

Richard Field hivatalos közleménye a gyöngyöspatai helyzetről 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top