Close

A Köztársaság védelmében!

Szétrombolni készül a Köztársaságot a Fidesz-KDNP kormány.
Nehéz eldönteni, hogy szándékosan teszi ezt vagy azért, mert nem méri fel tettei következményeit, de tény, hogy az események ebbe az irányba haladnak.

Holnap minden bizonnyal elfogadja az országgyűlés kétharmados kormánypárti többsége az új alkotmányt. Olyan alaptörvény lesz ez, amely szűkíti az állampolgári jogokat, nagyobb beleszólást enged az államnak a polgárok magánéletébe, deklarálja a társadalmi szolidaritás felmondását. Azaz épp az ellenkezőjét teszi annak, ami általános elvárás lenne egy modern és általában véve minden alaptörvénnyel szemben. Az állam feladatait, jogait és kötelezettségeit kellett volna továbbszélesíteni, hogy több jogot, több szabadságot és még több biztonságot, védelmet garantálhasson minden állampolgárnak.

Bár látszólag nem alakítja át gyökeresen a parlamentáris kormányformát, gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy Magyarország ugyanúgy működjön, mint a Fidesz, ahol minden fontos pozíciót csakis Orbán Viktor akaratából tölthetnek be. Az alaptörvény preambuluma téves, korlátolt, a tudomány által ezerszer megcáfolt történelemszemléleten alapul, emellett figyelmen kívül hagyja az állampolgárok lelkiismereti szabadsághoz való jogát.

A felmérések szerint vannak választópolgárok, akik nem kormánypártiak, mégis rossz néven vették, hogy nem vettünk részt az alaptörvény parlamenti vitájában. Szeretném meggyőzni őket arról, hogy a mi helyzetünkben ezt kellett tennünk. Nem asszisztálhattunk az alkotmányos intézmények megcsonkításához, és nem lehettünk biodíszlet egy olyan folyamatban, ahol az ellenzék véleménye nem számított, miként az állampolgároké se. A ”Nemzeti Konzultáció” hitvány álcája volt csupán a társadalmi vitának és a Fidesz valódi szándékainak. Éppen távolmaradásunkkal tudtuk egyértelműen kifejezni, hogy nem leszünk tartozékai az Orbán-féle ”rendszerváltásnak”, és mert gyalázatos volt az alkotmányozás címén előadott folyamat.  

Mindezek után nem is lepődhetünk meg a kormány újabb megszorító intézkedésein. Szó sincs már az egészségügynek juttatott több pénzről, amiről a kormányprogram szól, vagy a középosztály és a szegények szövetségéről, amiről Orbán Viktor papolt még egy évvel ezelőtt. Már most kőkemény megszorítások vannak, s még rosszabb lesz jövőre. A kifőzött gazdaságpolitika levét a leggyengébbekkel, a legkiszolgáltatottabbakkal itatja meg a kormány.

Mindez azt jelenti, hogy a jogállam intézményeinek szétverése mellett a kormány nagy erőket mozgósít a társadalmi kötelékek szétzúzására is. Aki felül van, még többet kap, aki alul van, még kevesebbet, mint eddig. Ez a Fidesz politikája. Csakis az erő számít, mindenki „annyit ér, amennyije van”, ha nincs semmije, magára vessen. Ez nem Köztársaság, csak „szibarita váz”.

Mi nem ezt akarjuk. Csak egy hazánk van, amely akkor lehet mindenkié, ha ez a haza: Köztársaság.  

Ha a Fidesz csak az erőből ért, akkor tanuljuk meg együtt, minden demokratikus ellenzéki erő: erősnek kell lennünk. Elég erősnek, hitelesnek ahhoz, hogy esélyünk legyen a Fidesszel szemben. Az MSZP tudja a dolgát: legerősebb ellenzéki pártként elsősorban rajtunk múlik, lesz-e olyan ellenzéke a Fidesznek és a Fidesz köztársaság-ellenes politikájának, amely véget tud vetni a jelenlegi ámokfutásnak.

Számunkra a köztársaság demokráciát, szabadságot, egyenlőséget, szolidaritást, az egyenrangú állampolgárok közösségét, sokszínűséget, a haza és haladás eszméjét jelenti. Nem engedjük, hogy a Fidesz elvegye a hazát azoktól, akik nem tartanak vele. Magyarország nem a Fidesz gyarmata. Helyre fogjuk állítani a Köztársaságot!

 

Mesterházy Attila

az MSZP elnöke

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top