Close

SZT-tiszti rendszer Magyarországon

Fráter Olivér történész munkatársaival együtt március 1-jén mutatta be kutatási eredményeit, tette közzé a III/2-es csoportfőnökség szigorúan titkos állományú tisztjeinek névsorát. A körülbelül másfél évig folyt kutatás során különböző forráscsoportokat vizsgáltak meg, vetettek alapos elemzés alá. A közzétett adatbázisban kizárólag olyan személyek nevei szerepelnek, akiket maga a Belügyminisztérium tartott nyilván SZT-tisztként. A kutatók szerint már csak ezért sem férhet kétség a nyilvánosságra hozott adatok hitelességéhez. Az esetleges tiltakozók nem sok eséllyel szállhatnak szembe a publikációval, mert a „tények makacs dolgok”.

Azonban, ami a legizgalmasabb lenne, nevezetesen az SZT-tisztek úgynevezett levelező dossziéja, nem áll a történészek rendelkezésére, azokat nem lelték fel a szorgos kutatók. Mit tartalmaztak a levelező dossziék, miért sorsdöntő azok megtalálása? Fényt derítenének arra – amennyiben valaha megtalálják azokat –, hogy igazából milyen konkrét állambiztonsági feladatokat láttak el a szigorúan titkos állományú tisztek.

Ezek a személyek tisztes, szorgalmas munkás életet éltek, úgynevezett fedőmunkahelyen dolgoztak, végezték mindazt, amit a munkáltatójuk rájuk bízott. S eközben ellátták a még nem ismert állambiztonsági feladataikat is!

Beláthatjuk, hogy az elmúlt rendszer működésének, működtetésének megértéséhez mennyire fontos lenne e dossziék titkainak megismerése.
Az új alkotmány kidolgozásában is részt vevő Pozsgay Imre, egyetemi tanár véleménye szerint, csak úgy lesz megbékélés, ha szembenézünk a múlttal, vállaljuk a történelmi igazságtétel terhét.

Aki többet szeretne megtudni az SZT-tiszti rendszerről, kattintson a szigoruantitkos.hu portálra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top