Close

Emlékmenet a köztársaságért

A SZEMA Liberális Párt elnökségének nyilatkozata:

„2011. március 9-én a Fidesz-KDNP frakció nyilvánosságra hozta az új alkotmány tervezetét. Ez a tervezet szakít a liberális demokráciák európai hagyományával, s megcsúfolja a köztársaság mindannyiunk számára oly nemes eszményét. Történeti jogfolytonosságot vállal a két világháború közötti Magyarországgal, amely korszak zsidó polgártársaink legyilkolásával, a holokauszt borzalmaival végződött. A kereszténységet és a Szent Koronát emlegeti, miközben kísérletet tesz egy egész történeti korszaknak a történelemből és a kollektív emlékezetből való kitörlésére.

Meghaladott, korszerűtlen, és igazságtalan társadalomképet közvetít, amely nem vesz tudomást a társadalmi, kulturális változásokról, a megváltozott családformákról, a nők jogairól és emancipációjáról, az egy ember egy voks elvéről, a felvilágosult, nyílt és nyitott társadalomról, a civil kezdeményezésekről, a fékek és ellensúlyok rendszeréről. Helyette a bezárkózást, a kirekesztést, az alkotmánybíróság és népszavazás intézményének korlátozását választja.

Egy évvel ezelőtt zsidó polgártársaink védelmében, az antiszemitizmus ellenében tartottunk csendes, tiltakozó sétát. Ebben az évben a köztársaság, a liberális demokrácia, az alkotmány védelmében ugyanazon az útvonalon sétáljunk végig.

Emlékeztessük a hatalom birtokosait, ez a mi országunk is. Nekünk fontos a köztársaság, a szabadság, a demokrácia, a nyitottság. Elutasítjuk a történelemnek, a nemzetnek, az országnak a kereszténység nevében történő kisajátítását.

Hívunk mindenkit – keresztényeket és zsidókat, romákat és magyarokat, liberálisokat, konzervatívokat és szocialistákat −, mindenkit, akinek fontos a köztársaság, a liberális demokrácia, az alkotmányos rend, hogy jöjjön velünk. Csendes és méltóságteljes sétánkkal fejezzük ki, nem engedjük, hogy bárki is gettóba zárja a köztársaságot, a szabadságot!”

A SZEMA Liberális Párt elnökség közleménye szerint:

Április 6-án szerdán  18 órakor a Dohány utcai zsinagóga előtti téren 18 órakor indul az emlékmenet.

Útvonal: Dohány utca – Akácfa utca – Dob utca – Klauzál tér – Kazinczy utca – Wesselényi utca – Dohány utcai zsinagóga.

 

Forrás: www.13keruleti-hirhatar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top