Close

Grosics és Buzánszky is a Nemzet Sportolói között

Az Aranycsapat még két élő legendája, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő is a Nemzet Sportolója cím birtokosa lesz. Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Budapesten jelentette be, hogy a kormány döntése szerint 12-ről 13 főre emelik a rangos kitüntetés birtokosainak számát. 

A politikus a törvénymódosítást azért szorgalmazta, hogy Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, a legendás Aranycsapat két (még) élő klasszis játékosa egyszerre kaphassa meg a Nemzet Sportolója címet. A sporttörvény értelmében a Nemzet Sportolója cím havi nettó 500 ezer forintos életjáradékkal jár együtt, s azon 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolónak adományozható, aki aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltött be a hazai sportéletben. 
A kormány 2004-ben döntött arról, hogy Albert Flórián (labdarúgás), Balczó András (öttusa), Bíróné Keleti Ágnes (torna), Gyarmati Dezső (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Kulcsár Győző (vívás), Polyák Imre (birkózás), Portisch Lajos (sakk), Puskás Ferenc (labdarúgás), Székely Éva (úszás), Weltner Györgyné Ivánkay Mária (siket asztalitenisz) és Zsivótzky Gyula (atlétika) kapta meg a címet. A Nemzet Sportolói közül hárman már elhunytak, így helyükre újabb olimpiai bajnokokat választottak. 2007-ben a halhatatlanok közé emelték Dr. Sági Györgyné Rejtő Ildikót (vívás) és Földi Imrét (súlyemelés). 2011-ben tizenkettedik és tizenharmadik tagnak pedig Grosics Gyula és Buzánszky Jenő neve került fel az „elit” listára.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top