Close

Újra felkel majd a nap!

Lehet, hogy a többség elénekli a Himnuszt, az LMP ülve marad, az MSZP jelesei pedig kivonulnak, vagy hátat fordítanak, lévén náluk egészen más nóta járja. Működésbe lép a szavazógép. Pártok és javaslatok.

 

Már most látszik, nagy küzdelem színtere lesz újra a parlament. Becslések szerint a kormány – szolid ígérete ellenére is – száznál több törvényjavaslattal, törvénymódosítással lepi meg a Tisztelt házat. Könnyedén megjósolható, hogy rendkívüli ülésszak összehívása sem lesz mellőzhető. 

Feltételezhető továbbá, hogy számos nagy jelentőséggel bíró törvényjavaslat – a zöld út jogos reményében – a kormánypártok soraiban tavasszal is, miként ősszel, egyéni képviselői indítványként landol a parlament asztalán. Előnye, hogy így elkerülhetők az időt-rabló egyeztetések, s bukásuk esetén sem a kormány hibáztatható.

***

Természetesen nem maradnak el az ellenzéki pártok indítványai sem. A szocialisták padsoraiban úgy vélik: újra indul a kormánypárti szavazógép. Már rég feledték, hogy a Bajnai-kormány költségvetési vitájában a több mint 1300 Fidesz-KDNP módosító indítványból – a legendák szerint – mindössze egyet fogadtak el, nevezetesen: a vaj szó pontos „j”-vel és nem „valy”-nak irandó. A Fidesz- KDNP soraiban akkor azt mondták: „eljő az igazság órája!” – Eljött. Abszolút többséget alkotnak a parlamentben.

Az SZDSZ örökébe lépő, liberális eszméket zászlaira tűző LMP is reménykedik abban, hogy számos kérdésben enyhül majd a kormány, s pátjaik ellenállása, az emberi szabadság és a „zöld” környezet védelme, és az ahhoz történő alkalmazkodás védelmében. Elképzelhető például, hogy a tavaszi napsütötte napok idején, harcos küzdelmük eredményeként, enyhítenek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, azon az újonnan bevezetett szabályon, amely kötelezővé tette a férfiaknak a nyakkendő, a hosszú ujjú ing és öltöny, a nőknél a legalább térd alá érő szoknya, vastag harisnya és a zárt cipő, amelyből nem látszódhat ki a munkatársak lábujjai. És tán a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában sem kötelezik a munkatársakat arra, hogy igazodva a kor szelleméhez, „megjelenésükben, öltözet, hajviselet, ékszerezés, tekintetében kötelesek megfelelni az állampolgárok minisztériummal szembeni elvárásoknak.”

A kezdet kezdetén a Jobbik is öltözködési dilemmával küzdött, (Gárda-öltöny, bakancs, zubbony, stb.), ám a „bíróságok jóvoltából” szolidabbra váltottak. Viszont bejelentették: mindaddig kitartanak „a szovjet megszállást követő szocialista rendszerek által biztosított politikai nyugdíj-privilégiumok megszüntetéséről és a szocializmus áldozatainak társadalombiztosítási kompenzációjáról” szóló törvényjavaslatuk mellett, amíg azt Országgyűlés nem tárgyalja. Eddig ötször szavazták le a napirendre tűzését.

Pártok és javaslatok

Újra felkel majd a nap, vélik ellenzéki és kormánypárti padsorokban. Hitüket erősítendő, íme, a „folyamatban” lévő indítványaik, – számuk napról-napra gyarapszik. (A szöveges PDF-re rákapcsolva eredetiben is megismerhetők.)
Kedvcsinálónak említjük Kovács Péter határozati javaslatát. A Fidesz képviselője szerint jótékonyan hatna, ha a Himnusz eléneklésével kezdődnének a parlament ülései. „Nemzeti imádságunk közös éneklése kifejezi, hogy nem felejtjük el: Magyarországot, szeretett hazánkat, a magyar választókat képviseljük, párthovatartozástól függetlenül. Továbbá erőt ad az aznapi munkához és kifejezi alázatunkat a munka és az általunk képviselt embertársaink iránt. Segít felszámolni az ország és az Országgyűlés sajnálatos megosztottságát, hisz a minden magyar ember számára szent, közös dolgaink egyike a Himnuszunk.” Tegyük hozzá, fölöttébb optimista ember Kovács Péter!  Emlékezetes pillanat volt a Tisztelt Házban, midőn a Házszabálytól eltérően, a Jobbik képviselői az Erdélyi Himnuszt kezdték énekelni, s felállva a KDNP és a Fidesz képviselői is erősítették a kórust. Az LMP ülve maradt, az MSZP jelesei kivonultak, a teremben maradók pedig hátat fordítottak, lévén feléjük egészen más nóta járja, lelkesen csupán azt danolják.    
Nyilvánvaló, a napirendelőtti szólások, interpellációk, kérdések, szónoklatok, szóváltások, csaták is élénken színesítik majd a Tisztelt Ház hangulatát, – de a lényeg a lényeg, hogy a szebb jövő reális reményében szülessenek az új törvények és határozatok. És legfőképpen az új Alkotmány!

 A folyatás itt olvasható.

 Forrás: gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top