Close

Országgyűlés – A kormány törvényalkotási programja

A kormány 2011. évi tavaszi törvényalkotási programja visszafogott parlamenti munkát vetít előre. A jogalkotás őszi programja is mérsékelt tempójú törvénykezést ígért, ám – erőltetett menet lett belőle. Kiemelkednek a bejelentett reformokkal kapcsolatos törvényhozási feladatok. Már benyújtott és folyamatban lévő indítványok.

A kormány megtárgyalta és elfogadta az Országgyűlés tavaszi ülésszakára vonatkozó törvényalkotási programját. Az eddig kialakult gyakorlatnak megfelelően, a program jelzi a szabályozás célját, terjedelmét, megalkotásának tervezett időpontját, és a „hagyományokhoz” híven, most sem tartalmazza a nemzetközi szerződésekkel összefüggő törvényalkotási feladatokat.

A kabinet előrejelzése szerint hat minisztérium 12 törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek. A jogalkotási programot jegyző Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előre jelezte: a dokumentum a szokásosnál kevesebb törvényjavaslatot tartalmaz, mert figyelembe veszi az Országgyűlésnek az új alkotmány megalkotása és az uniós soros elnökség miatti teendőit. Nem zárható ki azonban, sőt egészen biztos, hogy a kormány a megjelölteken túlmenően is bőséggel fog törvényjavaslatokat az Országgyűlés elé terjeszteni.

Belügyminisztérium

1. Törvényjavaslat a Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervéről szóló 2005. évi LX1V. törvény módosításáról. Közepes terjedelmű szabályozás. Célja: az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvénnyel való összhang megteremtése. Elfogadás várható időpontja: június.

2.  Törvényjavaslat a katasztrófavédelmi rendszer javításáról és fejlesztéséről. Nagy terjedelmű szabályozás. Célja: a 2000. január l-jén létrehozott katasztrófavédelmi rendszer megújításával a katasztrófák ellem hatékonyabb védekezés megteremtése. Elfogadás várható időpontja: június.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

1. Törvényjavaslat az egyházakról.  Közepes terjedelmű szabályozás. Célja: az egyházak státuszának rendezése, az egyházak státuszával kapcsolatos anomáliák kiszűrése. Elfogadás várható időpontja: június.

2. Törvényjavaslat     az    új     Alkotmány     elfogadásához     szükséges egyes törvénymódosításokról. Nagy terjedelmű szabályozás. A szabályozás célja: az új Alkotmány elfogadásához kapcsolódó törvények módosítása. Elfogadás várható időpontja: június.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1. Törvényjavaslat a sportról szóló 2004. évi I. törvény módosításáról. Közepes terjedelmű szabályozás. Célja: a Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiáról szóló 65/2007. (VI. 27.) OGY határozatban és a módosításáról szóló OGY határozatban foglalt, törvényi szintű szabályozást igénylő változások átvezetése a sportjog rendszerében. Elfogadás várható időpontja: május.

2. Törvényjavaslat a felsőoktatásról. Nagy terjedelmű szabályozás. Célja: az új felsőoktatási törvény megalkotása; a felsőoktatási intézmények szervezetének, működésének, a felsőoktatás finanszírozásának, gazdálkodásának, a képzési szerkezetnek, ezen belül a pedagógusképzésnek az átalakítása. Elfogadás várható időpontja: június.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

1. Törvényjavaslat az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény módosításáról. Közepes terjedelmű szabályozás. Célja: A hatályos jogszabályok közötti teljes összhang megteremtése, a nukleáris létesítmények nukleáris védettségével és fizikai védelmével kapcsolatos nemzetközi előírásokból fakadó módosítások elvégzése, az üzemanyagciklus lezárására vonatkozó szabályok felülvizsgálata, a Nukleáris Pénzügyi Alapra vonatkozó szabályok pontosítása, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) köztisztviselőinek juttatásaira, valamint az OAH eljárására vonatkozó egyes rendelkezések módosítása, valamint a felhatalmazó rendelkezések szükséges korrekciójának, kiegészítésének elvégzése. Elfogadás várható időpontja: április.

2. Törvényjavaslat az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény módosításáról. Nagy terjedelmű szabályozás. A szabályozás célja: Az uniós elektronikus hírközlési keretszabályozás implementációja, valamint az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény hatálybalépése óta eltelt időszak jogalkalmazási tapasztalatainak beépítése a törvénybe. Elfogadás várható időpontja: május.

Nemzetgazdasági Minisztérium

1. Törvényjavaslat  a  gazdasági  kamarákról  szóló   1999.  évi  CXXI. törvény módosításáról. Nagy terjedelmű szabályozás.  Célja: a területi kamaráknak az egyablakos ügyintézésbe történő bevonása, a kamarák jogosítványainak erősítése az üzleti forgalom biztonságának növelése, a jogellenesen, kontár módon működő, tisztességtelen, és etikátlan piaci magatartást folytatók kiszűrése érdekében. Elfogadás várható időpontja: április.

2. Törvényjavaslat a közpénzügyekről. Nagy terjedelmű szabályozás. Célja: a hazai költségvetés felépítése, tervezése, jóváhagyása, végrehajtása és elszámolása kereteit meghatározó szabályokkal, eljárásokkal kapcsolatos új, átfogó közpénzügyi törvény megalkotása. Elfogadás várható időpontja: június.

Vidékfejlesztési Minisztérium

1.  Törvényjavaslat az agrárkamaráról. Közepes terjedelmű szabályozás. Célja: az agráriumnak a gazdasági kamarákról szóló 1999-évi CXXI. törvény hatálya alóli kivétele, a Magyar Agrárkamara szervezeti rendszerének, feladat-és hatáskörének átfogó felülvizsgálata. Elfogadás várható időpontja: március.

2.Törvényjavaslat a hulladékképződés megelőzéséről és a hulladékgazdálkodásról. Nagy terjedelmű szabályozás. Célja: a hulladékokról és egyes irányelvek hatályon kívül helyezéséről szóló 2008/98/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv hazai jogrendbe történő átültetése. Elfogadás várható időpontja: március.

Már benyújtott és folyamatban lévő indítványok

A legtöbbet a nemzetközi kötelezettségekhez igazodó külügyminiszter (Martonyi János) jegyez. A rendet ígérő belügyminiszter (Pintér Sándor) követi, de nem marad el tőle a közigazgatási és igazságügyi miniszter (Navracsics Tibor) sem. Nagy célokat tűzött maga elé a Nemzeti fejlesztési miniszter (Fellegi Tamás) és a Nemzetgazdasági miniszter (Matolcsy György) is. Szolidabbat cipőben jár a Nemzeti erőforrás minisztere (Réthelyi Miklós) és a Honvédelmi miniszter (Hende Csaba). 

A folytatás itt olvasható.

Forrás: gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top