Close

Ma lenne nyolcvanhat éves

1925. január 31-én született Dr. Kulka Frigyes, Ipolyságon. Orvos, mellkasi sebész, tüdőgyógyász, egyetemi tanár volt. Tanulmányait a budapesti egyetem orvosi karán végezte, orvosi oklevelet 1950-ben szerzett. 1950-1959 között az Országos Korányi TBC Szanatóriumban, közben két alkalommal, 1951-53-ig és 1955-56-ig Koreában, a Magyar Kórházban dolgozott. 1959-1978 között Szegeden az I. sz. Sebészeti Klinika professzora, 1978-tól haláláig a budapesti Orvostovábbképző Egyetem sebész professzora volt. Pályafutása alatt számos tanulmányutat tett Európában és az USA-ban. Sebészi gyakorlata elsősorban a daganatos mellkas sebészeti kérdéseire terjedt ki.

 
Elnöki tisztséget viselt a Magyar Sebész Társaságban és az Európai Sebésztárságban. A Nemzetközi Sebészeti Kollégiumban hazánk képviselője volt. Elnöke volt az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) Orvostechnikai Bizottságának és az Országos Sebészeti Kollégiumnak.
 
Mintegy 170 közleményt jelentetett meg a daganatos, a mellkasi és a sebészeti diagnosztikával kapcsolatban. Munkássága elismeréseként Korányi- és Semmelweis-emlékéremmel tüntették ki. Megkapta a Magyar Népköztársaság Babérkoszorúval Ékesített Zászlórendjét (1989).
 
Prof.dr. Kulka Frigyes lenyűgözően művelt úriember és legendásan emberséges, a betegeivel mélyen együtt érző orvos volt. 1989. szeptember 23-án hunyt el Budapesten.
 
Janina lánya patológus professzor, János fia Kossuth-díjas színész.
 
 
 
Egy érdekes dokumentum
 
A Szabad Tér Kiadó 1990-ben megjelentetett El nem égetett dokumentumok I. című kötetében közreadta a Kádár János egészségi állapotáról készült orvosi jelentést, amely addig „Szigorúan Titkos! 9/1989/Ig/I/Tük.” jelzet alatt volt irattározva. Ebben az 1989. április 26-án kiadott orvosi jelentésben a következők olvashatók:
„Központi Állami Kórház és Rendelőintézet (Bp. XII., Kútvölgyi út 4.)
A mai napon megejtett alábbi összetételű, aláírók által hitelesített konzílium megállapítja, hogy Kádár János elvtársat egészségi állapota pártmunkájának ellátására alkalmatlanná teszi.
A 77. életévében lévő betegnél hosszabb korelőzménnyel idült ér-, szív-, tüdő- és keringési elváltozások állnak fenn.
A jelen állapot alapján, véleményünk szerint, ebben érdemi változás a jövőben sem várható.”
A jelentést aláíró orvosok: prof. dr. Kállay Kálmán, prof. dr. Hutás Imre, prof. dr. Kulka Frigyes, valamint prof. dr. Echhart Sándor. Ennek ismeretében határozott 1989. május 8-án az MSZMP egynapos zárt ülésén arról, hogy felmenti Kádár Jánost pártelnöki tisztségéből és központi bizottsági tagságából.
 
 
Irodalom: Magyar Nemzet, 1989. szeptember 23.
 
Film: In memoriam Dr. Kulka Frigyes (MTV, 1989, Horváth Ádám) 
Lásd még: 
 
(Forrás. Orvosi lexikon, Múlt-Idő) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top