Close

Becsey szerint Magyarország jó példát mutat programjához

Magyarország jó példát tud mutatni európai uniós elnökségi programjához, mert idén 3 százalék alá viszi államháztartási hiányát – jelentette ki Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára szerdán Brüsszelben sajtótájékoztatón, miután az Európai Unió egyik konzultatív testületének, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak (EGSZB) bemutatta az elnökségi programot. Emlékeztetett arra, hogy 2006 nyarán még 11 százalék körül állt az éves várt hiány. Pozitív üzenet, hogy elnökség meg tudja mutatni, hogy meg lehet csinálni azt, ami a saját programjában szerepel – szögezte le.

Kifejtette azt is: Magyarország most egyszerre valósít meg gazdasági növekedést, belső egyensúlyt és külső egyensúlyt a gazdaságpolitikájában. Ez 1973 óta senkinek sem sikerült – tette hozzá.

Becsey Zsolt elmondta, hogy az ülésen a prioritások közül is kiemelte azokat, amelyek az uniós gazdasági koordináció fokozását szolgálják.

Mint hangoztatta, a magyar elnökség ennek keretében felkészült arra, hogy végigvigye az európai szemesztert június végéig. Ugyancsak készen áll arra, hogy véghezvigye a tagállamok nemzeti reformprogramjainak véleményezését, illetve előzetes egyeztetést hajtson végre a tagok stabilitási vagy konvergenciaprogramjairól.

Becsey Zsolt optimistának mondta magát abban, hogy az EU a félév során áttörést tud elérni az európai pénzügyi felügyeleti kérdésekben.
A nem gazdasági jellegű prioritásokat is felsorolva az államtitkár kiemelte az európai romastratégiát, amellyel véleménye szerint szintén mérföldkőhöz érkezhet az unió.

Anna Maria Darmanin, az EU-tagországok gazdasági és szociális érdekcsoportjainak, valamint civil szervezeteinek az álláspontját képviselő EGSZB máltai alelnöke hangoztatta: Magyarország kritikus időben veszi át az EU elnökségét, amikor sok „erőre, bátorságra és szolidaritásra van szükség”.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top