Close

Orbán: az erős Európához erős euróra van szükség

Ha erős Európát akarunk, akkor erős euróra is szükség van, és ennek érdekében most meg kell hozni néhány történelmi döntést – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, az uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos tanácskozása előtt. Szerinte ha az euró „nem nyeri vissza régi fényét és erejét, ha nem nyeri vissza azt a reményt, hogy az európaiak pénzéből igazi világpénzzé is válhat”, akkor ennek a kárát azok az országok is el fogják szenvedni, amelyek nincsenek benne az eurózónában.

Péntekig tartó értekezletükön az uniós vezetők igyekeznek elvi megállapodásra jutni annak a rövid, korlátozott hatókörű uniós alapszerződés-módosításnak a szövegében, amely lehetővé teszi, hogy az euróövezet tagállamai állandó jellegű pénzügyi stabilitási mechanizmust – lényegében készenléti hitelkeretet – alakítsanak ki a jövőben esetleg fizetési nehézségekkel szembekerülő országok megsegítésére. A stabilitási mechanizmus létrehozását célzó tárgyalásokba az euróövezeten kívüli EU-országok is bekapcsolódhatnak, és ha valamikor szükségessé válik a mentőmechanizmus tényleges igénybe vétele valamely ország megsegítésére, akkor a zónán kívüli országok is dönthetnek úgy, hogy részt vesznek az akcióban.

Lengyelország komolyan fontolóra veszi, hogy részt vegyen a megteremtendő európai pénzügyi stabilitási mechanizmusban – közölte Donald Tusk lengyel miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben. „Ha megnézzük, mik történnek a világban, talán jobb, ha vállaljuk azt a kockázatot, hogy szükség lehet a mi hozzájárulásunkra is, miközben mi magunk szintén számíthatunk segítségre, ha valami balul ütne ki Lengyelországban” – fogalmazott Tusk az EU-csúcsértekezlet előtt.

A lengyel kormányfő előzőleg részt vett visegrádi csoporthoz tartozó másik három ország – Magyarország, Csehország és Szlovákia – miniszterelnökével, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel folytatott megbeszélésen. A résztvevők – közölte újságírókkal Orbán Viktor – támogatásukról biztosították a januárban kezdődő féléves magyar EU-elnökség programját. Az uniós végrehajtó testület elnöke külön üdvözölte, hogy annak egyik témája a gazdasági kormányzás ügye lesz – tette hozzá Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Orbán közlése szerint a visegrádiak és Barroso találkozóján fontos döntéseket hoztak a jövő februárban esedékes uniós energiacsúcs ügyében, ahol az energiahatékonyság és -biztonság lesz a téma. Üdvözölték a találkozón azt a történelmi áttörést is – fogalmazott a magyar kormányfő -, hogy két nappal korábban megállapodás született a magyar és a szlovák gázvezetékrendszerek közötti összeköttetés megteremtéséről. A lengyel-szlovák szakasz ügyében is elkötelezettséget tükröző nyilatkozatok hangzottak el, így létrejöhet – a kommunizmus összeomlása után most először – az az észak-déli gázvezetékrendszer, amely biztonságot nyújt egész Közép-Európa energiaellátásának.

Forrás: gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top