Close

Az MSZP nem asszisztál a Fidesz és a Jobbik násztáncához

A szocialista képviselők ma kivonultak az Országgyűlés Emberi jogi bizottság üléséről, mert nem kívántak asszisztálni a Fidesz és Jobbik politikai násztáncához a Gaudi-Nagy Tamás által készített albizottsági jelentés elfogadása kapcsán.
 
 

 
Az albizottság újabb jelentése méltó folytatása a 2006 őszi eseményekről készült, csak a rendőrséget elmarasztaló, mindenki mást – köztük a Magyar Televízió székházának támadóit – mentegető jelentésnek. A most elfogadott dokumentum egyenesen azt állapítja meg, hogy 2002 és 2010 között „a hatalom képviselői az alapvető politikai szabadságjogok (vélemény-nyilvánítás szabadsága, sajtószabadság stb.) gyakorlását korlátozták”, „a törvények uralmának jogállami alapelvét” megsértették. A jelentés ennek illusztrálására többségében olyan eseteket sorol fel, amelyek éppen hogy a jogállam működését, a jogorvoslat lehetőségét, a bíróság és az Alkotmánybíróság függetlenségének tiszteletben tartását igazolják: ha a rendőrség nem járult hozzá egy tüntetés megrendezéséhez vagy annak helyszínéhez, olykor a bíróság ezt a döntését megváltoztatta, amit mindenki tudomásul vett; a bíróság esetenként felmentett egy-egy előállítottat; vagy pl. az Alkotmánybíróság megsemmisített egy jogszabályt, majd a kormánytöbbség ezt tiszteletben tartva új szabályt alkotott.
 
Példátlan cinizmusra vall, hogy a Jobbik mellett mindezt az a kormánytöbbség minősíti „a társadalom jogállamiságba vetett bizalma rombolásának”, amely éppen most frontális támadásban van a jogállam és intézményei, valamint a jogállamba vetett bizalom ellen. Bevezette a visszamenőleges hatályú törvényhozást, az Alkotmánybíróság döntéseit semmibe vette, sőt kiherélte az Alkotmánybíróságot és a Költségvetési Tanácsot, közönséges zsarolással kényszerít 3 millió embert magánnyugdíj-pénztári befizetése átadására, indok nélkül teszi elbocsáthatóvá a köztisztviselőket.
 
A jelentés készítésekor a tollat nyilván a Jobbik fogta, de a Fidesz hathatós támogatásával és legnagyobb örömére. A durva jogsértésnek feltüntetett esetek döntő többsége a Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye vagy a Lelkiismeret 88 demonstrációinak, vagy pl. az Erzsébet híd elfoglalásának „akadályozásában” merül ki. Jogsértésnek tüntetik fel azt is, amikor a rendőrség a – szerintük helytelen – jogszabályokat, pl. a közrendvédelmi törvényt követte. Ilyen módon ez a jelentés is hozzájárul ahhoz, hogy a rendőrség elbizonytalanodjon, és kizárólag politikai ukázokra várjon.
 
Az MSZP természetesen elítél minden rendőri túlkapást és valódi jogsértést, de nem partner abban, hogy éppen az Emberi jogi bizottság jogvédelem ürügyén a jogállam további lebontásához, a jogrend önkényes értelmezéséhez járuljon hozzá.
 
 
Lendvai Ildikó,
az MSZP országgyűlési képviselője,
az Országgyűlés Emberi jogi bizottságának tagja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top