Close

Tarlós István: Budapest nem az antiszemitizmus, hanem a rend fővárosa

Tarlós István szerint Budapest nem az antiszemitizmus, hanem a rend fővárosa, amely nem tűr meg semmiféle hátrányos megkülönböztetést; ezt bizonyítja a hanuka mostani megünneplése is.
 

 
 
A főpolgármester csütörtökön a fővárosi Nyugati téren beszélt erről, ahol meggyújtották a nyolcágú gyertyatartó második lángját. Az eseményen megjelent Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, valamint Weisz Péter, a KDNP Barankovics István Izraelita Műhely Egyesületének elnöke is.
Tarlós István az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület által tartott rendezvényen rámutatott arra: a magyarországi zsidóság szabadon élheti meg vallását, és közvetítheti az egész magyar társadalomnak a fény, a szabadság és a jövő reménységének üzenetét.
A Nyugati téren immár 13. alkalommal megtartott rendezvényen a főpolgármester azt mondta, a hanuka nyolc napja a szabadság és az isteni csoda ünnepe; a zsidóság mintegy kétezer éve sikerrel őrizte meg identitását, amikor a Makkabeusok kivívták azt a jogot, hogy a zsidó emberek saját vallási törvényeik szerint élhessenek.
Valenta László, a belügyi tárca kabinetfőnöke Pintér Sándor belügyminiszter képviseletében felszólalva kiemelte: a kormányzat mindent megtesz azért, hogy biztonságban élhessen minden zsidó és nem zsidó állampolgár az országban. „Ezt a feladatot mi legjobb tehetségünk szerint el fogjuk látni” – tette hozzá.
Oberlander Báruch, a Chábád Lubavics mozgalom vezetője arról szólt: a vallási életben mindig előre kell haladni egyénileg és közösségi szinten egyaránt. A vallási szertartáson áldást mondott Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.
A hanuka a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, ilyenkor a jeruzsálemi templomnak a szír-görög dúlás utáni, az időszámítás előtti 165. évben történt újbóli felszentelésére emlékeznek. Örömünnep, a szabadság – a vallási és a fizikai szabadság -, valamint a fény ünnepe.
A 2004-ben alakult EMIH – az MTI-hez korábban eljuttatott közleménye szerint – egy „új, konzervatív értékek és ősi gyökerek után kutató fiatal nemzedék képviselője, amely a status quo irányzat megújításával, egyesíti az autentikus értékrendet és ortodox hagyományokat a nyitottsággal és dinamikus gondolkodással”.
MTI-gondola.hu
kép hir3.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top