Close

Orbán: Az erős Európa támasz és erőforrás

Magyarországon olyan erőviszonyok alakultak ki, amelyek nem fenyegetik az elnökség stabil levezetését – mondta Orbán Viktor, miután az Európai Parlament elnöke és frakcióvezetői a magyar EU-elnökségről egyeztettek a kabinettel. Elnökségünk prioritásairól a miniszterelnök leszögezte, hogy az alapokmány módosítása szerepel a legelső helyen. Az eseményt követő sajtótájékoztatón, amelyet a magyar kormányfő Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével közösen tartott elhangzott: a magyar EU-elnökség előkészületei a parlamenti dimenzióban is sikerrel zajlottak. Az eseményről készült képgaléria ide kattintva érhető el.
 

 
Orbán Viktor az EU elnökségre való felkészüléssel kapcsolatban kifejtette: ma Magyarországon olyan erőviszonyok alakultak ki, amelyek nem fenyegetik az elnökség stabil levezetését. A kormányfő utalt rá, hogy ezt nem pusztán a kétharmados parlamenti többség, de az ellenzéki pártokkal való megállapodás is alátámasztja.
A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a nagy európai konzultáció során egyeztetett Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével és a parlament összes frakciójával. Az elnökség megkezdéséig a kormányfő az összes uniós tagországba elutazott, illetve el fog látogatni.
A keleti partnerséggel kapcsolatban kiemelte: három miniszterelnökkel egyeztetett. A konzultáció során egyetértés született abban, hogy mindenki erős Európát akar, mert az támasz és erőforrás, azonban a gyenge Európa csak kolonc mindenki nyakán.
Elnökségünk prioritásairól a miniszterelnök elmondta, hogy az alapokmány módosítása szerepel a legelső helyen, hozzátéve: a legrövidebb és legegyszerűbb módot szeretnék választani. Másodikként az Európa 2020 Stratégiát a megvalósítás szakaszába kell léptetni – jegyezte meg. Harmadik pontként egy átfogó európai romastratégia megalkotásának szükségességét jelölte meg a miniszterelnök. Orbán Viktor a Balkánról szólva megjegyezte: szükséges ezeknek az államoknak az európai perspektívát megadni.
Nagy átalakítások előtt áll az unió szervezetrendszere
Nem árulunk zsákbamacskát, könnyen lehet, hogy Európára a kommunizmus bukása óta a legnehezebb év vár – fogalmazott Orbán Viktor. Elmondta: nagy átalakítások előtt áll az unió szervezetrendszere. Az EU nem lehet komótos, dekadens öregúr, mint amilyennek most látják, mert akkor végzetesen lemaradhat.
Ezzel összefüggésben a miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy az öreg kontinens képes lesz az innovatív megoldások felé fordulni. Orbán aláhúzta, tőlünk megoldásokat várnak a gazdaságpolitika terén, hozzátéve, komoly megújulásra van szükség.
A magyar adminisztráció elnökségi feladatairól szólva a kormányfő elmondta, olyan nehéz témák kerültek terítékre, amelyekről azelőtt szó sem volt, különös tekintettel az alapszerződés módosítására. Felidézte José Manuel Barrosóval folytatott beszélgetését, amelyben az EB elnöke azt kérte tőle: a legfontosabb hogy felkészüljünk, amire nem lehet felkészülni.
Zárszóként a miniszterelnök kifejtette: az elnökség fél éve után is meglátogatja mind a 26 tagállamot, és szót fog emelni az erős Európáért. Orbán kiemelte: csökkenteni kell a távolságot az európai eszme és az európai polgárok közt. A felkészüléssel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott: ami emberileg lehetséges volt, azt elvégeztük.” Mindannyian Isten kezében vagyunk, reméljük meg is segít” – fűzte hozzá.
Buzek: Komoly feladatok várnak Magyarországra
Jerzy Buzek köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, az előkészületekben tett erőfeszítéseiért. Az Európai Parlament elnöke kiemelte, komoly feladatok várnak ránk az elnökség féléve alatt. Hozzátette: nagyon fontos időszakban kerültünk az unió kormányrúdjához.
A prioritásokról szólva elmondta: a gazdasági krízisből kivezető egységes európai stratégia megalkotása is ránk vár. Buzek kifejtette: a polgárok biztonságát jobban kel szavatolni, elsősorban a megfelelő migrációs és szomszédsági politika alkalmazásával.
Ezzel kapcsolatban az elnök aláhúzta: a keleti partnerségben a magyar cselekvés nagyon fontos. A roma integrációra térve úgy fogalmazott, nem egy problémáról van szó, ez a kérdés számos területen igényel cselekvést mind az elnökségtől, mind a tagországoktól.
Az elnök megerősítette, ez csak az emberi jogok tiszteletben tartásával valósítható meg. Buzek zárszavában reményét fejezte ki, hogy a magyar elnökség sikeres lesz.
Orbán: A magyar prioritásokat az élet szabta ki
A találkozót követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor kijelentette: nagy megtiszteltetés, e falak között köszönteni Jerzy Buzeket, számunkra és minden magyar polgár számára. A miniszterelnök kiemelte: a sikeres elnökséghez elengedhetetlen a jó együttműködés az Európai Parlamenttel és a tagországokkal.
A magyar kormányfő kitért arra is, hogy az elnökség előkészületei a parlamenti dimenzióban is sikerrel zajlottak. A magyar prioritásokat az élet szabta ki, már csak ezért sem volt ellenvetés – fogalmazott. Hozzátette: az elmúlt 20 év legnehezebb korszakát éli az unió. A magyar elnökség feladata lesz többek közt a szerződésmódosítás végrehajtása, a pénzügyi válság kezelése, a gazdasági kormányzás és gazdaságpolitikai koordináció, illetve a romaügyek megnyugtató kezelése. Megkülönböztetett figyelmet kell majd fordítani az elmaradt, vagy megkésett csatlakozási tárgyalásokra is.
Szerdán Varsóban megállapodtam a lengyel kormányfővel, hogy a két ország elnöksége között biztosítani fogjuk a kontinuitást – mondta Orbán Viktor.
Jerzy Buzek köszönetét fejezte ki, hozzátéve a magyar parlamentben mindig otthon érzi magát. Kifejtette: ez lesz Magyarország számára az első elnökségi alkalom, majd Lengyelország követi ebben a pozícióban; ez óriási lehetőség mindkét ország számára – szögezte le az Európai Parlament elnöke.
Nyilatkozatában kitért arra is, az EP szeretne szorosan együttműködni az elnökséggel. A magyar elnökség prioritásai a magyar és európai polgárok számára is kiemelt fontosságú. Buzek ezzel összefüggésben megjegyezte, Európa polgárait az érdekli, hogyan jövünk ki a válságból, hogyan teremtünk munkahelyeket. Hozzátéve: az integráció akkor lehet sikeres, ha szolidáris.
Jerzy Buzek zárszavában gratulált a magyar kormánynak.
(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top