Close

Soha nem volt ilyen nagy szüksége a magyar virtusra

Orbán Viktor és Donald Tusk a mai napon Varsóban mintegy másfél órás találkozón tekintette át a soron következő magyar és lengyel EU-elnökség legfontosabb feladatait – tájékoztat közleményében Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Donald Tusk elmondta, hogy kétoldalú kérdésekről ezúttal nem kellett beszélni, mert nincsenek rendezetlen ügyek. A lengyel kormányfő szerint jó hír az Európai Uniónak, hogy a soros elnökséget egymás után betöltő Lengyelország és Magyarország hasonló álláspontokat képviselnek a legfontosabb európai kérdésekben. Donald Tusk fontosnak nevezte az uniós költségvetés kapcsán az uniós intézmények szerepét, elmondta, hogy a kohéziós politikát az EU egyik legfontosabb politikájának tartják, és a lengyelek érdekeltek a Keleti Partnerség kezdeményezés sikerében is.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor rámutatott, hogy az EU történetének egyik legnehezebb éve vár ránk, ezért mindkét ország sokkal nehezebb elnökségre készülhet, mint azt korábban gondolta volna, hiszen mindannyian érzékeljük, hogy az eddigi válságkezelő erőfeszítések nagyon sok energiájába kerültek az uniónak, sok megoldatlan ügy és új kihívás halmozódott fel. A magyar miniszterelnök éppen ezért nagy lehetőséget lát abban, hogy jövőre két olyan közép-európai ország látja el a soros elnöki tisztet, amely a megújulás útját járja, tele van energiával és optimizmussal.

Orbán Viktor elmondta: a magyar elnökség jelmondata az „Erős Európa” lesz, amely jól szimbolizálja az európai együttműködés rendszerének megerősítését célzó terveinket. Orbán Viktor kiemelte, hogy Lengyelország már a magyar elnökség idején is fontos szerephez fog jutni a Keleti Partnerség fejlesztésében. A magyar miniszterelnök hozzátette: a magyar elnökség alatt sorra kerülő energiabiztonsági csúcson is törekedni fognak a közép-európai érdekek megjelenítésére. Orbán Viktor úgy értékelte, hogy eredményes tárgyalást folytatott lengyel kollégájával, a magyar és a lengyel elnökség jó tandemet fog alkotni, új energiát fog adni az Európai Uniónak, amelynek még soha nem volt ilyen nagy szüksége a magyar virtusra és a lengyel temperamentumra – fogalmaz Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Orbán Viktor egynapos látogatáson tartózkodik Lengyelországban. Magyarország 2011 első félévében, Lengyelország pedig a másodikban tölti be az EU soros elnöki tisztét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top