Close

Politikai szinten kell támogatni az uniós űrprogramokat

„A válság nyomán kialakult költségvetési lyukak veszélybe sodorták az EU tudományos és innovációs nagyprojektjeit, így ma politikai döntést igényel az uniós űrprogram vagy a Föld-megfigyelési rendszer finanszírozása” – fogalmazott Herczog Edit az európai műhold-kommunikációs napon szerdán.

 

Az európai nagyprojektek, mint a Galileo és a GMES programok számára az Európai Űrügynökség után az EU a legfőbb pénzügyi forrás, így a projektek sorsa jelenleg az uniós döntéshozók kezében van, véli Herczog Edit. A telekommunikációs iparban, a műholdas szolgáltatások és szabványok terén zajló versenyben Európa jelenleg vesztésre, áll, így mielőbbi megnyugtató pénzügyi megoldást kell találni arra, hogy 2014-re lezáruljon a pénzügyi keretmunka, és 2018-ra működésbe léphessenek a rendszerek.

 

Természetesen Európa nemcsak a versenyben akar győzni, hiszen minden az űrstratégiával összhangban megtett lépés közvetlen hasznot is hajt a kontinens gazdasági szereplői malmára. Herczog itt az európai szabadalmak, a minőségi munkahelyek és a high-tech vállalkozások megugró számára utalt.

 

A képviselő szerint bőségesen van még tér az európai gazdaságban az innováció számára, ehhez azonban több támogatás kell az infokommunikációs és szatellit fejlesztések számára, erősíteni kell a civil kontrollt, valódi versenyt kell teremteni a semleges űrpolitika által és ki kell alakítani a közös európai infrastruktúrát, ami „űr belső piacot” teremt majd. „Ehhez azonban Európának politikai szinten már most meg kellene fogalmaznia az űrkutatással kapcsolatos ambícióit” – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top