Close

Romantika a XIX. és a XX. században

Kamarazenei fesztivál a Chopin-, Mahler- és Dohnányi-évfordulók alkalmából
 
A Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda és az Akadémiai Klub Egyesület az idei Chopin-, Mahler- és Dohnányi-évfordulók alkalmából a Romantika a 19. és 20. században elnevezésű kamarazenei fesztivált szervez 2010. november 26-27-én és december 17-18-án az MTA Roosevelt téri Dísztermében. A sorozat szerkesztője és művészeti vezetője Várjon Dénes zongoraművész, a fellépők között pedig olyan világhírű művészeket köszönthetünk, mint Steven Isserlis, Christoph Richter, Perényi Miklós, Simon Izabella, Németh Judit, Konrád György és Bátori Éva.

Az idei év a klasszikus zenei élet számára több jubileumot is jelent: 2010-ben ünnepeljük a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, Frédéric Chopin születésének 200. évfordulóját, a zeneszerző és karmester Gustav Mahler 150 évvel ezelőtt született és 40 éve hunyt el a neves zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus, Dohnányi Ernő.
2010. november 26-27-én és december 17-18-án a Chopin-, Mahler- és Dohnányi-évfordulók alkalmából a Romantika a XIX. és XX. században elnevezésű kamarazenei fesztivál koncertjeit hallhatja a közönség az MTA Roosevelt téri épületének patinás  Dísztermében. A Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda és az Akadémiai Klub Egyesület közös rendezvényének szerkesztője és művészeti vezetője Várjon Dénes zongoraművész, aki a legjelentősebb európai és amerikai koncerttermek állandó vendége. Az idei „előadóművész-csapat” világhírű hazai és nemzetközi művészekből áll, akik a kamarazene igazi elkötelezettjei. A sorozat fellépői között köszönthetjük a világhírű angol csellóművészt, Steven Isserlis-t, Perényi Miklóst, Konrád Györgyöt és Bátori Évát, valamint visszatérő vendégként többek között Christoph Richtert, Simon Izabellát és Németh Juditot.
A fesztivál érdekessége, hogy – az említett zeneszerzők mellett, hozzájuk kapcsolódóan más szerzők műveivel is – színes, kaleidoszkópszerű műsorral a kamarazene izgalmas világába kalauzolja el a zeneszerető közönséget. Egészen ritkán hallható, különleges zenei gyöngyszemek szerepelnek a programban. 2010. november 26-án és 27-én és december 17-én 19.30-tól válogatás csendül fel  Mahler, Berg, Strauss és Dohnányi műveiből, de Gustav Mahler felesége, Alma Mahler nagyon ritkán előadott néhány darabja is hallható lesz majd, valamint Alma Mahler zeneszerzés tanára, a nagyszerű osztrák komponista, Zemlinsky csodálatos klarinéta, csellóra és zongorára írt triója is, és ezen az esten szólal meg Chopin f-moll zongoraversenye is, a szerző által átírt zongoraötös verzióban. Végezetül a december 18-i zárókoncert a nagy lengyel zeneszerző, Chopin művei köré szerveződik. Ekkor ritkán játszott dalai lesznek hallhatóak, melyek komponálása a szerző számára is izgalmas zenei kirándulások voltak. Szintén ezen az estén csendül majd fel a csodálatos g-moll zongora-trió, mely egyike azoknak a ritka műveknek, melyeket Chopin kamarazenére írt. A fellépő művészek között Várjon Dénes mellett Perényi Miklós, Rados Ferenc, Simon Izabella, Bátori Éva, Muriel Cantoreggi is fellépnek, hogy csak néhány nevet említsünk a nagyszerű művészgárdából.   
Jegyek kaphatók a www.ticketportal.huwww.jegy.hu oldalakon és értékesítési hálózatukban, valamint az ismert jegyirodákban. További információ: 

www.erkel-mahler.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top