Close

A Jobbik nem asszisztál az újabb lenyúláshoz a fővárosban

Az előző közgyűlés közel 30 milliárd forinot szavazott meg a Margit-híd felújítására, több fideszes szavazatával. Időközben kiderült, hogy a beruházás teljes mértékben előkészítetlen, megalapozatlan, ezért a Jobbik feljelentést is tett, a rendőrség jelenleg is nyomoz a híd rekonstrukciós munkálatai körül tapasztalt gazdasági bűncselekmények ügyében. Időközben a kivitelező cég még 700 millió forint többletköltség kifizetésére nyújtott be igényt a fővároshoz, amit akkor a közgyűlés elutasított, hiszen nekik már ketyegett az óra.
 

 
A mai napon arról az előterjesztésről szavazott a Fővárosi Közgyűlés, hogy a főpolgármester tárgyaljon a kivitelező céggel erről a 700 millió forintos többletköltség kifizetéséről. A Jobbik nem szavazta meg az előterjesztést, mert nem kíván asszisztálni az előző városvezetés korrupciógyanús üzleteihez.
Losonczy Pál, a Jobbik képviselője felszólalásában elmondta: a nagy értékű beruházásokat vizsgáló bizottság, amit az előző ciklusban Bagdy Gábor jelenlegi fideszes főpolgármester-helyettes vezetett, rengeteg szabálytalanságot és szakszerűtlenséget állapított meg a híd rekonstrukciójával kapcsolatban, de személyi felelősségre vonás mind a mai napig nem történt. A kerékpárút kérdésében a Jobbik is támogatja a legjobb megoldás megtalálását, hogy a kerékpárosok is megfelelően tudjanak közlekedni, de az autós forgalmat se akadályozzák a hídon. Losonczy Pál hozzátette: elfogadhatatlan és érthetetlen, hogy az eredeti – igen magas – költségvetésbe miért nem fért bele az aluljárók és a hídfők zöld területeinek felújítása, amikor ezeket jórészt a kivitelező tette tönkre.
Szabó György frakcióvezető hangsúlyozta: az előző városvezetés gyakorlatával szemben a szakmai érveket és döntéseket kell szem előtt tartani, nem a politikai érdekeket.
A háromfős Jobbik-frakció tekintélyét mi sem jelzi jobban, hogy Tarlós István főpolgármester, pulpitusáról leszállva rendszeresen konzultál velük, kikéri véleményüket és olykor magyarázatot próbál adni nekik.
A Jobbik mindig is ellenezte a közvagyon kárára történő eladásokat, privatizációkat – jelentete ki Szabó György. Három nagy értékű, műemlék vagy műemlék jellegű házról tárgyaltak a Fővárosi Közgyűlés tagjai: a Klotild-palota déli oldala, a Párisi ház és a Vendéglátó ipari múzeumnak helyet adó Szent István téri műemlék házról.
Budapesten belül az egy főre eső legtöbb bevétellel rendelkező önkormányzat (V. kerület) indítványozza, hogy a Főváros mondjon le ezen házak elővételi jogáról. Feleslegesnek tartunk minden olyan eladást, melyet ésszerű üzemeltetéssel és menedzseléssel ki lehetne küszöbölni. Miután az V. kerületi önkormányzat a három ingatlan pályázat útján való étékesítése mellett döntött, az épületben bérlőként szereplők számára még áprilisban lehetőséget adott elővásárlási joguk érvényesítésére.
Azt viszont nem tudták a bérlők, hogy az önkormányzat úgy határozott: a három épület pályázati egységet képez ezért, ha valaki meg akarta vásárolni bérleményét, csak akkor tudta megtenni, ha mind a három épületre tett ajánlatot. (Az eladási ár 5,2 milliárd forint.)
A vásárló cég végül is a BP Downtown lett. Ez a cég az SCD Group tagja, mely valószínűsíthetően erre a projektre jött létre.
„Kérem a tisztelt közgyűlést, gondolja meg, él-e elővásárlási lehetőségével, mivel így még köztulajdonban maradhat a három patinás épület” – tette hozzá a Jobbik fővárosi frakcióvezetője.
Rogán Antal válaszában azt mondta: örülne, ha a fővárosi közgyűlés meg tudná vásárolni a három ingatlant 5,2 milliárd forintért, valamint kifizetné a Műemlékvédelmi Hivatal által kötelezően elírt 3,5 milliárdos felújítási költséget, de – mint mondta – sem a fővárosnak, sem a kerültetnek nincs ennyi pénze.
Ezután a közgyűlés a három jobbikos képviselő ellenszavazata mellett lemondott a három ingatlan elővételi jogáról.
Szabó György frakcióvezető hozzátette: a Jobbik Magyarországért Mozgalom számára elfogadhatatlan bármilyen közösségi vagyon értékesítése. Hibásnak tartjuk az elmúlt 20 év gyakorlatát, a vagyonfelélés legális és trükkös megoldásait egyaránt. 2010. október 3-át követően azt feltételeztük, hogy a többséget elérők megállítják a szabadrablási folyamatokat, véget vetnek a kényszerből született háttér-megállapodásoknak, és minden mandátumukkal a szűkebb és tágabb közösség érdekei szerint cselekszenek. a napirendi pont javaslatát tekinthetjük öröklött előterjesztésnek, ha akarjuk, nevezhetjük kényszerígéretnek is, ami azonban vállalhatatlan a jelenben.
A napirend tárgyát képező ingatlanok műemlékek, azaz olyan közösségi értékek, amelyek múltunk elidegeníthetetlen részei. Megőrzésük, fenntartásuk és állagmegóvásuk kötelesség, ami úgy az önkormányzatnak, mint a főváros egészének alapvető feladata és kötelessége.
barikad.hu – jobbik.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top