Close

Újra magyar siker az Artzept design pályázatán

Ismét magyar művészeket díjazott a nemzetközi zsűri az Artzept 2010 „FRUTTIERA” azaz „TALPAS GYÜMÖLCSTÁL” nevű pályázatán. Az első díjat két hazai designer, Bársony István és Leits Miklós közös munkája nyerte el. Az Artzept művészeti vezetőjétől a szintén pályázó hazai designer, Dallos Ádám külön köszönetet kapott.

 

A Zepter International 2004-ben hirdette meg először az Artzept nemzetközi formatervezői pályázatot, melyre a világ minden részéről érkeznek pályaművek. A téma minden esetben valamilyen használati tárgy újraértelmezése. Idén a talpas gyümölcstál témáját járták körbe a pályázók, de a korábbi években láthattunk már különleges süteményes dobozokat, teázáshoz szükséges kellékeket, vagy fedeles edényeket is az ötletes pályamunkákat bemutató kiállításokon.A pályázatok elbírálására és a díjak ünnepélyes átadására 2010. novemberében Milánóban került sor, melyen részt vett Philip Zepter, a cég elnöke is. A 2010-es pályázat szakmai zsűrijét a formatervezés világának jeles képviselői alkották. Gordana Biba Markovic művészettörténész és műkritikus, az Artzept művészeti igazgatója, Borek Sipek professzor, Carlo Magnoli művészeti igazgató és Bendik Torvin ipari formatervező többszáz pályamunka közül választották ki azt az alkotást, melyet a magyar designerek, Bársony István és Leits Miklós jegyeznek.

A legjobb pályaműért 10 000 eurót kaptak az alkotók. A második és harmadik díj nyertes Zepter termékeket kap 4 000 illetve 3 000 euró értékben. A két hazai designer egy látszatra egyszerű, de technikailag nehezen elkészíthető formát alkotott meg. Leits Miklós erről a következőképp nyilatkozik: „Az angol nyelvű pályázati kiírás elolvasása után eszünkbe jutott, hogy olyan gyümölcstartót hozzunk létre, amely nem a szokványos módon talpra van állítva, hanem növényi szárakhoz hasonlóan függesztve szerepel. Formatanulmányok után leginkább a szőlőkacs viselkedése ihletett meg minket. Az elkészült tárgynál egy lendületes gesztussal alkottunk függesztő szárat, és „tálat” egyszerre. A természettől kölcsönzött szőlőkacs femonént nagyon emberi anyaggal szerettük volna megformálni, ezért esett a választásunk a fonott kötélre. A függesztett fekete kötél, mint erőteljes térbeli grafikai vonal önálló életet kezd élni, kitér a függőleges nyugalmából, és dinamikus spirált képezve hull tovább lefelé.

A tárgy acélmaggal merevített poliészter kötélből készült.”Az idei első díjas magyar Bársony István és Leits Miklós sikere mellett méltán lehetünk büszkék arra, hogy az évek során a magyar művészek számos pályaművel szerepeltek már az ArtZept megmérettetésén és rendszeresen a díjazottak között köszönthetjük őket. 2006-ban Tomay Katalin szintén nyert „Falatozó-tányér” készletével, 2007-ben pedig az „Edény fedővel” címmel kiírt pályázaton Bősze Eszter a második díjat, a harmadik megosztott díjat pedig Imre Eszter kapta. 2009-ben Somlai Balázs a harmadik helyezettnek járó díjat vehette át a „Tea kettesben” című pályázatra benyújtott munkájával.A Madlena Zepter által alapított Artzept pályázat a tehetséges fiatal formatervezők és képzőművészek munkájának elismerése, mely során a legjobb munkákat komoly díjakkal és publicitással jutalmazzák. A díjnyertes pályaműveket a Zepter legelegánsabb üzleteiben és kiállítótermekben állítják ki Európa-szerte. Az Artzept küldetése az alkotóművészetek területén is az üzleti és művészet világának harmonizálása, a racionalitás és az érzelmek, a funkció és a forma egységének megteremtése.A jövő évi, 2011-es pályázat címe egyelőre még nem ismert, de bizonyára jövőre is izgalmas, a feltörekvő designerek fantáziáját megindító témát vetnek majd fel az ArtZept pályázat kiírói.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top