Close

Gyertyafényes hangverseny a szépülő kastélyban

Éppen egy évvel ezelőtt indult a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély felújításának utolsó üteme, amelyet az Európai Unió mintegy félmilliárd forinttal támogat a Közép-Dunántúli Operatív Programon (KDOP) keresztül. Az évfordulón különleges kiállítást és hagyományos Szent Erzsébet-napi koncertet is rendeztek Fejér megye egyik legszebb kastélyában.

 
A fehérvárcsurgói klasszicista Károlyi-kastély felújítása 1999-ben kezdődött, és a Közép-Dunántúli Operatív Program 462 millió forintos támogatásának köszönhetően jövő májusban fejeződik be. A kastélyépítő ükunokája, Károlyi György által életre hívott Károlyi József Alapítvány elnöke, dr. Báger Gusztáv éppen egy évvel ezelőtt, az akkor még romos középső szárnyban írta alá a sikeres pályázatról szóló dokumentumot.
 
– Az elmúlt egy évben az építkezés a tervezett ütemben haladt – mondta el Bendi Lajos, a Károlyi József Alapítvány képviselője. – Az eredeti elképzelések néhány ponton a műemléki sajátosságok miatt ugyan finomodtak, de ezek nem akadályozzák meg a jövő májusra tervezett átadást. Hamarosan elkészül a külső homlokzat renoválása, illetve a park két díszes kapujának a felújítása is. Úgy, hogy közben a kastélyban a megszokott élet zajlik.
 
 
 
A kastély tagja a Kulturális Találkozóközpontok Európai Hálózatának, így minden évben számtalan, kiemelkedő rendezvénynek ad otthont. A felújítás utolsó ütemének évfordulóján például Szent Erzsébet-napi gyertyafényes koncert keretében Szabó Dániel cimbalomművész műsora várta az érdeklődőket. Ugyancsak ekkor nyílt meg Varsányi Katalin Árpád-házi Szent Erzsébetről szóló fotókiállítása, amely január végéig várja a látogatókat.
 
Fotó: Bakos Zoltán
 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top