Close

Esztergomi önkormányzati huzavona – Tétényi csődre hajt?

Csődbe vezeti Esztergomot Tétényi Éva, bezárhat a városi kórház, megszűnhetnek a középiskolák, a zenei és művészeti képzés.
 

 
A város polgármestere bejelentette, hogy elkerülhetetlennek látja a csődeljárás megindítását. Tette ezt annak ellenére, hogy a bank hajlandó a rendelkezésre álló 1,3 milliárdos összeget átstrukturálni, és azonnali segítséget nyújtana több százmillió forintig.
Ugyan a város anyagi helyzet nehéz, de a csődöt nem indokolja a város pénzügyi állapota: a Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottság álláspontja szerint a fellelhető pénzösszeg és a bank által felajánlott lehetőségek az alapot is elvennék Tétényi Éva azon szándéka alól, hogy a csődeljárást megindítsa. Így egyértelmű, hogy a polgármester vagy jogosulatlanul indítana eljárást, vagy szándékosan nem akar élni a lehetőségekkel.
Likviditási nehézségei eddig is voltak a városnak – mint szinte valamennyi magyarországi településnek – de ezt az előző városvezetés kezelni, rendezni tudta.
„A polgármester-asszony egy hónap alatt meg sem próbált tenni valamit azért, hogy legalább a valóban létező problémákra megoldást találjon, miközben a mi ezt célzó segítségünket kategorikusan elutasítja. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy Tétényinek nem célja a helyzet megoldása, Tétényi Éva egyetlen célja, hogy csődbe vigye Esztergomot. Mi felelős városvezetést várunk el Esztergom Polgármesterétől” – áll a Fidesz közleményében.
Tétényi Éva látványos és megtévesztő médiaszereplésein kívül eddig semmit nem tett, senkivel nem állapodott meg, senkivel nem tárgyalt, holott a testület felhatalmazta őt erre. Ezért is érthetetlen, hogy azt sem hagyja, hogy a pénzügyi bizottság tárgyaljon a bankokkal, ha már ő a helyzet megoldása ügyében nem tesz lépéseket. A bizottság ugyanis ezt nem tehette meg, mivel a polgármester-asszony – saját maga által is elismerve – törvénytelen módon mind a mai napig nem írta alá a szervezeti és működési szabályzatot.
A Fidesz javaslatára kompromisszumos megoldásként ideiglenes, a régi SZMSZ alapján létrehozott pénzügyi bizottság konkrét megoldást dolgozott ki, Tétényi Évának gyakorlatilag csupán alá kellene írnia azt a megállapodást a bankkal, amely – a város kötvényeinek átstrukturálásával – megoldaná a mostani helyzetet. Ami – Tétényi állításaival szemben – korántsem annyira súlyos, hogy egy felelős városvezetés ne tudná megoldani.
A 90 napon túli, lejárt külsős követelés – nem számítva bele az önkormányzat saját cégeinek finanszírozása – 150 millió forint körüli összeg, ami a város idei nagyjából 16 milliárdos költségvetésének kevesebb, mint 1 százaléka. Összehasonlításképpen: Esztergom városa az elmúlt években a szocialista kormányok egészségügy politikája miatt 600 millió forintos adósságot felhalmozó Vaszary Kolos kórház helyzetét is stabilizálta. Az évi 3 milliárd forintos költségvetésű intézmény adósságállománya 20 százalékra rúgott. Nem volt csődeljárás, hiszen az érdek egyértelmű és világos volt, a kórházat meg kell menteni!
Ugyanerre van szükség most is, az eljárás kezdeményezése senkinek nem jó, sem a beszállítóknak, sem a hitelezőknek, kiváltképpen pedig Esztergomnak!
A város polgárainak, civileknek és politikai pártoknak el kell utasítaniuk ezt, mert ezzel a polgármester tönkreteszi Esztergomot: intézményeket, kórházat, oktatási intézményeket kell bezárni, emberek százait kell elbocsátani.
Az esztergomi Fidesz szerint Tétényi Éva vagy képtelen kezelni a helyzetet, vagy számunkra nem ismert szándékoknak engedelmeskedve zűrzavart idéz elő, ami Esztergom tönkretételéhez vezet.
Az esztergomi Fidesz látja a megoldást, építeni kívánja Esztergomot, nem rombolni, így felszólítja Tétényi Évát, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a város pénzügyi helyzetének stabilitására. Felelős Polgármesternek az a dolga, hogy a város működjön, az iskolák és a kórházak végezni tudják a szükséges feladataikat.
gondola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top