Close

Orbán: Magyar modellt vezetünk be!

Egy erős, stabilan növekvő gazdaság megteremtéséhez teljes megújulásra van szükség, tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtéséhez, és ahhoz, hogy minden magyarnak biztosítani tudják a hazájában való tisztes megélhetés lehetőségét – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn a parlamentben.

Ez a huszadik költségvetési vita, amelyen részt vehetek, és a negyedik költségvetés, melyet kormányom nevében magam és minisztereim terjesztenek be – kezdte a 2011. évi költségvetés vitáját Orbán. Mint fogalmazott, volt olyan, melyet az új világ reményében vitattunk meg, volt köztük sikeres és sikertelen, volt megalapozott, volt hamis, sőt meghamisított is, és volt bizony szégyenteljes is. A kormányfő rámutatott arra is, a korábban járt utak elfogytak, többé nem járhatóak.

Orbán Viktor kitért arra is, jelenleg az útkeresés politikája zajlik: míg Európa szigorú költségvetési politikát folytat, addig az Amerikai Egyesült Államok újabb 600 milliárd dollárt „pumpált” a gazdaságba. A miniszterelnök leszögezte: csak új utakon juthatunk el a céljainkhoz. Mi, magyarok azt tűztük ki célul, hogy az új, formálódó világban sikeres ország és sikeres nemzet leszünk – fűzte hozzá.

2008-ban a szociális népszavazáson az emberek kimondták, hogy alapvető politikai változásra van szükség, és ezt a változást idén tavasszal demokratikus módon hajtottuk végre – fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve: a kormány évtizedes tabukat döntött le, ezáltal lerakva az alapokat. Hozzátette: a teljes megújuláshoz azonban ennél jóval többre van szükség, tíz év alatt 1 millió új munkahelyre.

A világban gyors és jelentős változások zajlanak, Európában is verseny kezdődött, melyben mi magyarok jól állunk, néhány tekintetben úttörőnek is számítunk – húzta alá a miniszterelnök, rámutatva: Magyarország Európában a legstabilabb parlamenti többséggel és a legstabilabb kormánnyal rendelkezik.

Ezt a versenyelőnyt be kell váltani, erre pedig egy évünk van – jegyezte meg Orbán Viktor, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt nyolc év felelőtlen gazdaságpolitikája miatt hazánk hatalmas adósságcsapdába került. Államadósságunk jelenleg 20 ezer milliárd forint, ami azt jelenti, hogy minden állampolgárnak, az aggastyántól kezdve a ma született csecsemőig fejenként kétmillió forint adóssága van.

Ki kell törnünk az adósságcsapdából!

Egy évünk van arra, hogy az adósságcsapdából kitörjünk, ehhez rendkívüli erőfeszítésekre lesz szükség. Ha ez nem sikerül, akkor az adósság maga alá temeti minden lehetőségünket – figyelmeztetett a kormányfő. A költségvetés esélyt ad arra, hogy kiszabadítsuk magunkat az államadósság csapdájából. A mai aktív nemzedéknek aligha lesz még egy ilyen lehetősége a megújulásra – jegyezte meg.

Orbán Viktor leszögezte: a 2011-es költségvetéssel megfékezzük és megállítjuk az államadósság növekedését. A gazdaság növekedésével emeljük a nemzeti össztermék mértékét, a hiányt tartósan 3 százalék alatt tartjuk, és szerkezeti reformokat hajtunk végre. Ez a költségvetés az adósságcsapdából való szabadulás első lépése – fejtette ki. Amennyiben a gazdaság 3 százalék feletti növekedését sikerül tartóssá tenni, ha a költségvetési hiányt sikerül 3 százalék alatt tartani, ha sikeresen zárul a szerkezeti reform, és a mérvadó gazdasági térségek fejlődési tendenciái nem romlanak le drámaian, akkor 2014-2015-re 70 százalék alá csökkentjük az államadósság mostani 80 százalékos mértékét – tette hozzá a kormányfő.

A megújulás részeként 2011-ben új alkotmány kell

A miniszterelnök az összefogás fontosságára is felhívta a figyelmet. Most nem a betartás, nem a gáncsoskodás idejét éljük, hanem a cselekvés, és a cselekvő emberek idejét – húzta alá. A régi eszközökkel – amelyek csődöt mondtak – nem lehet a megújulást véghez vinni – fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő leszögezte: a megújulás részeként 2011-ben új alkotmány kell, amely az erős és sikeres Magyarország megteremtését szolgálja azáltal, hogy megerősíti a nemzeti együttműködés rendszerét, és minden akadályt lebont a nemzeti közakarat és közérdek érvényesítésének útjából. Az új költségvetés az együttműködés új gazdaságpolitikájára épül, és maximális elsőbbséget biztosít a magyar gazdasági növekedésnek és a munkahelyek megszületésének – fejtette ki, hozzátéve: ehhez új, modell-értékű adórendszerre van szükség. A miniszterelnök szerint át kell alakítani az egészségügyet, az oktatást is. A megújulás évében olyan országgá alakítjuk hazánkat, ahol nem fordulhat elő többé, hogy a szabályok ellenkezzenek az emberek alapvető igazságérzetével.

A nyugdíjpénztárak kapcsán Orbán Viktor aláhúzta: nem fordulhat elő többé, hogy bárki számára kötelezővé tegye az állam, hogy a pénzét magánbefektetőre bízva kockáztassa. A 2006-os őszi eseményekkel összefüggésben leszögezte: nem fordulhat elő, hogy békés emberekre uszítsák a rendőrséget.

„Az állam nem ellenünk, hanem értünk van”

A jövő év tétje a megújulás, ezt a célt kell, hogy szolgálja a jövő évi költségvetés is – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök kiemelte: először fordul elő, hogy nem az örökölt, régi rendszer átalakítására, hanem egy új szisztéma megteremtésére van lehetőség. Az egymásba vetett bizalom megerősítése kulcskérdés a jövőnk szempontjából. Az új, a korábbinál sokkal egyszerűbb adórendszer megteremtése választ ad a kérdésre: megéri-e dolgozni. A válasz egyértelműen ez: igen – hangsúlyozta a kormányfő.

Az utóbbi években sem a munka megbecsülése, sem az átláthatóság, sem pedig a család megbecsülése nem jellemezte a magyar adórendszert, a rendszer csalásra késztetett, és elviselhetetlen adminisztrációs terheket rótt az emberekre. Ezáltal rendkívüli mértékben megnőtt a szürke- illetve a feketegazdaság aránya – mondta. A miniszterelnök kijelentette: mostantól az állam nem ellenünk, hanem értünk van.

Modell-értékű lesz a magyar adórendszer

Ismét megéri majd becsületesen dolgozni, az új adórendszer arányos, munkára ösztönző és családbarát lesz – húzta alá a miniszterelnök, majd hozzátette: a magyar adórendszer éppen ezért modell-értékű lesz, és beindítja majd a gazdaság növekedését. Mint mondta, az ország ezáltal végre kiszabadul a múlt csapdájából, és elindulhat a megújulás felé. Erre a kölcsönös felelősségvállalásra épül az ország új költségvetése – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök kiemelte: sikeresen józan ésszel, a szélsőségektől tartózkodva lehet csak változtatni. Nem szabad megtorpannunk, vannak, akik azért szurkolnak, hogy ne sikerüljön, de nem szabad rájuk hallgatnunk – mondta Orbán. A változást akaró magyaroknak azt üzenem: nem kell félni, végig kell vinni a megújulást. A kétharmados felhatalmazás éppen annak a jele, hogy az emberek elutasítják az elmúlt rendszert, nem akarják a régi politikát, a régi gazdaságot „bütykölni”, hanem újat akarnak teremteni – hangsúlyozta. A megújulás érdekében minden akadályt félre kell gördíteni, ez a költségvetés ebben a szemléletben fogant – fejezte be beszédét a miniszterelnök.

(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top