Close

Az OVB nem hitelesítette

Az OVB nem hitelesítette az MSZP nyugdíjvédő népszavazási kezdeményezését
Szabadkai Tamás kérdését, – amely így hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az egyének magánnyugdíj-pénztári tagdíjait kizárólag az általuk kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti?” -, 7-3 arányban utasították el. Kunhalmi Ágnes kérdését: – „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magánnyugdíj-pénztári tagdíjat törvény nem módosíthatja – még időlegesen sem – nyugdíjjárulékra?” -, és Harangozó Tamás kérdését: – „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket az állam semmilyen módon, még átmenetileg sem vonhatja el?”- egyaránt 9-1 arányban szavazták le.
 

 
Korózs Lajos MSZP-s politikus szerint az Országos Választási Bizottság politikai megrendelést teljesített, amikor elutasította a párt népszavazási és népi kezdeményezéseit. Az OVB hétfői ülésén gyakorlatilag „mondvacsinált” kifogásokat ismertetett a testület elnöke. Ilyen volt például, hogy az OVB szerint nem egyértelmű, mit is ért a kezdeményező magánnyugdíjpénztár alatt. „Én azt gondolom, hogy minden normális, magyar nyelven beszélő ember pontosan tudja, hogy miről van szó” – mondta a szocialista politikus.
 
Az OVB szerint az sem derült ki egyértelműen – tette hozzá -, hogy a pénztárak kezelik-e a tagok pénzét. Korózs Lajos szerint ezek mind mondvacsinált kifogások, és az Alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért. Az OVB nem adott zöld utat az MSZP magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseinek, és annak a népi kezdeményezésnek sem, amely az új alkotmányról szólt volna. A testület hétfői ülésén nem hitelesítette az ellenzéki párt által benyújtott egyik minta-aláírásgyűjtő ívet sem.
 
A népszavazási kezdeményezések hitelesítést azért tagadta meg a testület, mert a kérdések szerinte nem voltak egyértelműek, illetve volt közöttük megtévesztő is. A határozatok nem jogerősek, a döntések ellen az Alkotmánybírósághoz (Ab) lehet fordulni. Az Ab soron kívül dönt a jogorvoslatról.
 
A népszavazási kérdések közül egyet az MSZP-s delegált tag, Litresits András mellett támogatott Pozsár-Szentmiklósy Zoltán (a parlament által választott tag) és Szabó Miklós (LMP) is. A népi kezdeményezést pedig hármuk mellett a Jobbik delegáltja, Borbély Andrea is támogatta.
 
A népi kezdeményezés – amelyet magánszemélyként Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció platformjának tagja nyújtott be – aláírásgyűjtési ívén az áll: „Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új alkotmányt – annak kihirdetése előtt – bocsássa népszavazásra”.
 
cimkék: MSZP, Korózs Lajos, OVB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top