Close

Fizessék a multik a válságadók fő terheit! – Vona Gábor az InfoRádióban

Nem a jövő évi költségvetés számai érdekesek, sokkal inkább az, hogyan hatnak majd az államadósságra, illetve az, mi lesz a válságadók sorsa – mondta a Jobbik elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Vona Gábor arról is beszélt, hogy a párt miért szavazta meg a különadókról, illetve az Alkotmánybíróság hatásköréről szóló javaslatot, noha utóbbival nem ért egyet.
A költségvetés legizgalmasabb részei nem a számok, a valódi kérdések a büdzsével közvetetten állnak kapcsolatban – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Jobbik elnöke. Vona Gábor szerint az a kérdés, hogy reális célkitűzés-e, hogy a költségvetés segítse a gazdasági növekedést, az államadósság csökkenését, a családok támogatását és a pénzügyi stabilitását megteremtését.
Emellett a másik fontos kérdés az, hogy a válságadókkal mi lesz – emelte ki az ellenzéki politikus. Vona Gábor hangsúlyozta: a Jobbik támogatja, hogy a multinacionális vállalatok fizessék az ágazati adók legnagyobb terheit.
A Jobbik elnöke amiatt azonban aggódik, hogy a válságadóval sújtott vállalatok átháríthatják az emberekre a pluszterheket.
A párt egyetért a kormány szándékával, hogy meg kell szüntetni a „pofátlan végkielégítéseket”, azzal azonban nem, hogy szűkíteni kell az Alkotmánybíróság jogkörét – mondta Vona Gábor. A Jobbik mégis megszavazta a 98 százalékos különadóról és az Alkotmánybíróság hatásköréről szóló javaslatot is, ezt a pártelnök azzal indokolta, hogy elvi döntést hoztak. Morális szempontból az lenne a helyes, ha a 2002-es kormányváltás után megkapott végkielégítésekre is kivetnék a különadót – vélekedett a pártelnök, de azt elismerte, hogy a visszamenőleges hatálynak vannak jogi aggályai.
A módosítások után szűkebb körnek kell megfizetnie a 98 százalékos különadót, és Vona Gábor jogosnak tartja a végkielégítésként felvett pénz visszaszedését. Ez egy apró lépés, ami javíthatja a társadalmi igazságérzetet – tette hozzá.
A teljes interjú hanganyaga az Inforádión hallgatható meg.

Forrás: InfoRádió – www.jobbik.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top