Close

Balogh András: vissza kell lépniük azoknak, akik az MSZP-t nehéz helyzetbe hozták

Vissza kell lépniük az élvonalbeli politizálástól azoknak, akik közvetlenül felelősek azért, hogy az MSZP és a társadalom nehéz helyzetbe került – mondta Balogh András, az MSZP elnökhelyettese az MTI-nek szombaton Budapesten.
A párt elnökhelyettese az MSZP munkás- és érdekképviseleti tagozatának Kiútkeresés című országos értekezlete előtt adott interjújában kiemelte: az MSZP-nek azonban minden olyan párttagra szüksége van, aki tömegbázist tud teremteni, és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök közéjük tartozik. Balogh András utalt arra: a volt kormányfő „nagy, nyitott frontot akar”, ideértve a liberális, illetve bizonyos konzervatív erőket is. Az MSZP-nek viszont Balogh András véleménye szerint „markánsan baloldali párttá kell válnia”, mert előzőleg sok szocialista értéket feladott. Ha a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció platform elfogadja a MSZP megújuló koncepcióját, például azt, hogy „a párt egyértelműen a kipróbált és a megújult baloldali értékek mentén szerveződik”, akkor tudnak velük együttműködni – fogalmazott.
Az előző kormány ügyeinek elszámoltatásával kapcsolatban azt mondta: azt önmagában üdvözlendőnek tartja, ugyanakkor „a leszámolás és a bosszúvágy is sokakat hajt”. Ha megalapozatlanok a vádak, kiállnak az érintett politikusok mellett – tette hozzá. Mint közölte, nem tud róla, hogy kezdeményezték volna Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését, az ártatlanság vélelme pedig őt is megilleti.
Az MSZP nem szokott hozzá az ellenzéki szerephez, ráadásul a mostani kormány kétharmados többsége jelenleg „Európában egyedülálló”. Emiatt is kell radikális reformokat végrehajtani a pártban – hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint vannak olyan kormányzati intézkedések, amelyek tekintélyuralmi tendenciákat mutatnak, „a jelenlegi kormányerők bebetonozását jelentik”, mert „csaknem évtizedes pozíciókat szereznek meg a kormányhoz hű erők”.
Az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését elfogadhatatlannak nevezte, mert „amikor ezt a testületet fenyegetések érik, akkor nagyon nehéz arról beszélni, hogy normális, demokratikus körülmények között fogjuk a politikai váltógazdaságot biztosítani”. Balogh András ugyanakkor reményének adott hangot, hogy „a demokratikus keretek megmaradnak”.
Kitért arra is, hogy ellenzékbe kerülésük után a szocialista pártalapítványok anyagi helyzete nehezebbé vált, ami indokolja működésük felülvizsgálatát. Tiszteletben kell azonban tartani az alapítványok profilját, és azt a tevékenységet, amelyre van fedezetük, meg kell tartani.
Balogh András előadásában hangsúlyozta: a mostani körülmények között az alkalmazottak, munkások helyzete többnyire megnehezedett. Ebből is adódik, hogy „szélsőséges eszmék, a fasiszta típusú szélsőjobboldal nyert teret azokon a helyeken, ahol az MSZP-nek nyernie kellett volna a választásokon” – magyarázta. „Azt akarjuk, hogy az emberek dolgozni, alkotni tudjanak”, és azok, akik végigdolgozzák életüket, tisztességes nyugdíjat kapjanak. Az életszínvonal süllyedt, miközben a termelt nemzeti érték nőtt, ezért „vállalnunk kell a magyar kapitalizmus kritikáját” – mutatott rá. A párt elnökségének nyitottnak kell lennie a különböző tagozatok iránt, utóbbiak véleményének pedig meg kell jelennie a párt programjában. Ez is segíthet abban, hogy újra kormányra kerülhessenek – vélekedett.

Filló Pál, a munkástagozat elnöke az értekezlet megnyitó beszédében elmondta: ha az MSZP szeretné visszaszerezni tömegbázisát, akkor „tisztességes baloldali programot” kell kínálnia. Közölte, hogy a jelenlegi jobboldali kormány több baloldali kezdeményezést vett át, például a szakmunkásképző-programot, ami a gyakorlati képzésre nagyobb hangsúlyt helyez. Mint mondta, „az MSZP-nek újra a munkások és az alkalmazottak érdekeit kell képviselnie”. Reményét fejezte ki, hogy ehhez találnak „tisztességes, fiatal politikusokat”.

Az eseményen mások mellett jelen volt Kósáné Kovács Magda volt munkaügyi miniszter, Szabó Zoltán volt oktatási államtitkár és Török Zsolt, az MSZP szóvivője.
Forrás: www.mszp.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top