Close

Sikerült az, ami a korábbi kormányoknak eddig nem

MNO – WA 
Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató kezd tárgyalásokat az érintett szakszervezetekkel a Belügyminisztérium közvetlen irányítása alá tartozó tűzoltók illetménykiegészítésére vonatkozó igények kifizetési ütemezéséről – közölte a tárca kedden.
 

 
 
A közlemény szerint a Belügyi Érdekegyeztető Tanács ülésén ismét felvetődött a tűzoltók jogszabályi változáson alapuló – 2004 és 2007 között elmaradt – illetménykiegészítésére vonatkozó igény rendezése.
Mint írták, a Belügyminisztérium megegyezett a szakszervezetek többségével, ennek alapján rendeletben fogja szabályozni a számítás módját. Felhívták ugyanakkor az érintett munkáltatókat arra, hogy a rendeletnek megfelelően a kifizetésekről, azok ütemezéséről helyi megállapodás alapján gondoskodjanak.
A tárca utalt arra: a korábbi kormányok az EU-csatlakozást követően elmulasztották megfelelően alkalmazni a vonatkozó uniós jogszabályokat, ez a szakszervezetek szerint a tűzoltókat a heti munkaidő indokolatlan magasan tartása miatt hátrányosan érintette. Az érdekképviseletek a korábbi kormányokkal nem tudtak megegyezni a kifizetés elvi alapjairól, az összeg nagyságáról, a legális munkaidő-számítás módszeréről és az esetleges kamatszámítás módjáról sem – tette hozzá.
Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke kedden az MR1-Kossuth rádió Krónikájának azt mondta, 6-7 milliárd forintról és annak kamatairól van szó. A tűzoltók készek beperelni az összes érintett tűzoltóságot, hogy megkapják az elmaradt túlórapénzeiket – hangzott el a hírműsorban. A rádió információi szerint a 2011-es költségvetésbe ez az összeg nincs betervezve, így az csak a helyi tűzoltóságok vagy önkormányzatok költségvetésébe ütemezhető be.
Az elmaradt túlóradíjak miatt az elmúlt években sok tűzoltó pert indított a munkáltatója ellen. A Legfelsőbb Bíróság tavaly konkrét ügyekben többször is kimondta: a tűzoltók 2004. május 1-jétől alappal igényelték a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálati idejük túlszolgálatnak minősítését és az ennek megfelelő díjazás kifizetését.
(MTI) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top