Close

Beszóltak Navracsicsnak

 
Beszóltak Navracsicsnak – Felháborodott a szemtelen újságírókon
Finomodhat az Alkotmánybíróság jogkörét megkurtító javaslat, amelyhez a módosító indítványt hétfőn nyújtja be az országgyűlésnek az alkotmányügyi bizottság. Navracsics Tibor igazságügyi miniszter külföldön próbálta magyarázni a bizonyítványt, kevés sikerrel. Az ügyben egykori alkotmánybírók is megszólaltak, Zlinszky János a vörösiszap-katasztrófához hasonlította a kormány tervét.
 
 

 kormány Lázár Jánossal és Orbán Viktorra az élen történelmi jelentőségű lépést kíván tenni, a fülkeforradalom jegyében korlátoznák az Alkotmánybíróság jogkörét. a jövőben a testület csak olyan kérdésekben szólhatna bele a kormány munkájába, amelyekről népszavazás is tartható, kikerülnének tehát a körből az adók, amelyeket az Orbán-kormány előszeretettel vet ki olyan szektorokra és területekre, ahol ez eddig egyáltalán nem volt jellemző.
A javaslat hatalmas felháborodást keltett nemcsak ellenzéki körökben, hanem a kormánypárton belül is. A költségvetési hiány tartása miatt viszont aligha fog visszatáncolni a kormány, a javaslat finomításába ugyanakkor hajlandó volt belemenni. Balsai István, az alkotmányügyi bizottság elnöke csütörtökön bejelentette, bizonyos esetekben mégis dönthetne az Ab. Az Index úgy tudja, akkor vizsgálódhatna a testület, ha az adókivetés alapjogot sértene. 
Demagóg érvelés
Navracsics Tibor, az ország második embere a témában hosszú ideje nem szólal meg, legalábbis itthon. Külföldön viszont megpróbál magyarázatot adni a kormány lépésére. Navracsics a lengyel Rzeczpospolita-nak, illetve a szintén lengyel Gazeta Wyborczának nyilatkozott, és a Magyar Narancs cikke szerint megvédte az Orbán-Lázár javaslatot. 
Érdekesség, hogy a miniszterelnök-helyettes érvelését az interjú készítője egész egyszerűen demagógnak nevezte. Navracsics ugyanis arra a kérdésre, hogy ki fogja ellenőrizni a kormányt, ha a gyenge ellenzék mellett az Ab működését is aláássák, azt felelte: majdnem minden országban vannak olyan kérdések, amelyeket az AB nem szabályozhat. Hangsúlyozta továbbá, hogy bizonyos országokban egyáltalán nincs alkotmánybíróság, sőt, a briteknek írott alkotmánya sincs. A demagógozást Navracsics kikérte magának.
Ennél jóval keményebb szavakkal illette a kormányt Zlinszky János egykori alkotmánybíró. Az Origo birtokába került levelében, amelyet kormánypárti politikusoknak címzett, a jogászprofesszor kijelentette: a korlátozás olyan gátszakadást okozhat, mint a lelkiismeretlenül felhalmozott vörösiszap. „A korlátlan parlamenti hatalom veszélyeire Hitler uralma is, a népi demokratikusnak mondott osztályállam is ijesztő példákkal szolgál” – szögezi le Zlinszky János. 
Lázár János javaslatához a módosító indítvány hétfőn nyújtja be az alkotmányügyi bizottság, és arról még várhatóan aznap szavaz a parlament. 
 
(MTI) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top