Close

Az MSZP tiltakozik

 
Népszámlálás lakcím-összeírással? Az MSZP tiltakozik
Ombudsmani állásfoglalást kért a népszavazási törvény tervezett módosítása ügyében két MSZP-s országgyűlési képviselő – mondta el Lamperth Mónika vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján.
 

 
 
 Az MSZP Közjogi Kabinetjének vezetője közölte, Lendvai Ildikóval jegyzett beadványukban aggályosnak tartják azt a Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter által, a kormány nevében benyújtott módosító javaslatot, amely szerint a jövő évi népszámláláskor rögzítenék a lakások címét is.
A politikus azt mondta, választ várnak a Fidesztől, milyen garanciák vannak arra, hogy az így készülő lakáslistát nem kötik össze más nyilvántartásokkal.
Szavai szerint nincs információ arról, hogy miért lenne szükség a lakások címének rögzítésére is. Úgy fogalmazott, hogy az MSZP-ben felmerült a gyanú arra, hogy a „Kubatov-lista” bővítéséhez akarnak jogalkotói segítséget nyújtani.
Felhívta a figyelmet, hogy egy kistelepülésen ha a nem, a kor és a végzettség mellé a lakcímet is rögzítik, akkor konkrétan beazonosítható, hogy kinek az adatait vették fel.
Hozzátette, ugyancsak gyanakvásra ad okot számukra a Semjén Zsolt által említett úgynevezett összmagyar regiszter tervezete.
Emlékeztetett arra, hogy 2009-ben az MSZP-kormány készített törvényt a 2011 októberi népszámlálás kereteiről. Itt három területet, a természetes személyeket, a lakásokat és az intézményeket jelölték meg. A törvényjavaslatot az akkori köztársasági elnök, Sólyom László visszaküldte, mert abban nem szerepelt a vallási és etnikai hovatartozásra való rákérdezés lehetősége.
Idén nyáron a jelenlegi kormánypártok nyitották meg újra a módosításra vonatkozó javaslatokat és ezekkel a témákkal is kibővítették azokat.
A sajtótájékoztatón kérdésként merült fel, hogy az MSZP-frakció támogatja-e, hogy Gyurcsány Ferenc hétfőn azonnali kérdéssel fordulhasson Orbán Viktorhoz, illetve mi lenne annak témája. Lamperth Mónika erre annyit felelt, hogy „soha nem vállalkoztam jóslásra, most sem tudok”.
Arra a felvetésre, hogy az MSZP megszavazza-e Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését, azt mondta, hogy amit a volt miniszterelnök személyével kapcsolatban a kormány csinál „erősen feszegeti a jogállami kereteket”. Hozzátette, nincs még ilyen indítvány, és reméli, hogy nem is lesz. 
 
(MTI) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top