Close

ÚJHANGYA 2010

Egy családi hagyomány – egy nemzeté

Október 27-én szerdán, nem mindennapi eseményre került sor a Magyar Országház Felsőházi üléstermébe. Balogh Gyula, az Újhangya Szövetkezet és a Hangya Alapítvány elnökének kezdeményezésére – mint egy hatszázan – azok találkoztak, akik elhatározták a valaha oly sikeres HANGYA MOZGALOM újraindítását.

A Hangya Szövetkezetek 102 éves múltjára alapozva elindítjuk az Új Hangya Szövetkezeti Mozgalmat (ÚHSZM) – jelentette be Balogh Gyula, a közelmúltban civil szervezetek által alakított Új Hangya Szövetség (ÚHSZ) elnöke a mozgalom zászlóbontó ünnepi ülésén szerdán a Parlamentben. 

Balogh Gyula emlékeztetett arra, hogy 1898-ban nagyapja, Almássy Balogh Elemér volt az alapítója a Hangya Szövetkezeti Mozgalomnak, amelynek keretében „Trianon előtt” már 2200 hangyaszövetkezet működött országszerte. Az ÚHSZM, e történelmi múltra visszatekintő mozgalom hagyományőrző és utódszervezetként a közelmúltban létrejött Új Hangya Szövetség alapjain indul el – fejtette ki Balogh Gyula.
Az új mozgalom célja, hogy Magyarországon megújuljon a mezőgazdaság a kis- és középvállalkozók közreműködésével. Ennek érdekében – terveik szerint – pártfüggetlen szervezetként ösztönzik a gazdálkodók helyi összefogását, szövetkezését, Új Hangya Szövetkezetek létrehozását, egy-két hónapon belül Csorváson már meg is alakul egy Új Hangya Szövetkezet. Tevékenységük keretében továbbá törvénymódosító javaslatokat is kidolgoznak majd – ígérte az ÚHSZ elnöke.

Az eseményen bemutatták az Új Hangya Szövetkezeti Mozgalom zászlaját, amelyre szalagot tűzött a vidékfejlesztési minisztérium képviselője, az ország hét régiója pedig szintén egy-egy szalaggal csatlakozott a mozgalomhoz. Korábban az Új Hangya Szövetség megalakulásakor Balogh Gyula elmondta: mindenkit szívesen látnak, aki csatlakozni kíván hozzájuk. Hozzátette, a szövetkezet a termelők összefogásáról szól, hogy együtt szerezzék be a termeléshez szükséges dolgokat, és termékeiket együtt értékesítsék.

Szeremley Béla, a Hangya Szövetkezetek Együttműködése elnöke az MTI megkeresésére az új szervezet megalakulására reagálva akkor azt mondta: Magyarországon a néhai Hangya Mozgalom mintájára 12 éve már alakult egy szervezet, a ma 25 ezer taggal rendelkező Hangya Szövetkezetek Együttműködése. Emlékeztetett arra, hogy Balogh Gyula édesapja, Balogh Elemér az együttműködés tiszteletbeli elnöke, fia azonban a jelek szerint új utakon kíván járni. Hangsúlyozta: útjaik nem fonódnak össze, más kérdés, hogy a gazdálkodók hogyan találják majd meg egymással az együttműködést.

A résztvevők – szavazatukkal megerősítve – az alábbi felhívást fogadták el:

„Az ÚJ HANGYA Mozgalom eme ünnepélyes Zászlóbontása alkalmából csatlakozási felhívással fordulunk mindenkihez:

-akik, a vidék fennmaradása, jövöjője érdekében – nem csupán nosztalgiából – kész közösségben, méltósággal, a mai követelményeknek megfelelően tenni, éljen akár határon innen, avagy túl és, hogy

-legyen szószólója, képviselője és aktív résztvevője, elődeink bölcs cselekedeteinek büszke folytatójaként, hazánk fejlődésének, a magyar vidék felemelkedésének.

A közös sorsunk összeköt minket. A közösségért, a vidékért tett mindennapi jó cselekedetek méltóságot adnak az embernek. Együtt, összefogva, nemzetet erősítve kell jót és jól cselekednünk, hogy érdemesek lehessünk emberhez méltóbb életre, e Hazában, e Földön.”

Varga Antal beszéde:

HÖLGYEIM, URAIM!

KÖSZÖNÖM, HOGY MEGHÍVTAK.

ÖRÖM ÉS MEGTISZTELTETÉS HOGY ÖNÖKKEL LEHETEK, MERT MI ÚGY TEKINTÜNK ÖNÖKRE, MINT AZON GYEREKEKRE, AKIKNEK A SZÜLEI ELVÁLTAK ÉS A GYEREKEK SZÉTVÁLASZTVA ÉLTÉK ÉLETÜKET, DE MINDIG TUDTÁK, HOGY MELY CSALÁDBAN SZÜLETTEK.
SAJNOS A TÖRTÉNELEM NAGY RENDEZŐ ERŐVEL BÍR, S MINT AZ ÖNÖK ÉS A MI HISTÓRIÁNK IS MUTATJA, JÓL MŰKÖDŐ RENDSZEREKET KÉPES PILLANATOK ALATT TÖNKRETENNI.
MINT HALLOTTUK AZ ÖNÖK MÚLTJA SOK PÁRHUZAMOSSÁGOT TARTALMAZ A MI TÖRTÉNELMÜNKKEL.
A TAKARÉKSZÖVETKEZETEK ALAKULÁSA EGYIDŐBEN AZ EURÓPAI HASONLÓ FORMÁCIÓKKAL, 150 ÉVRE TEHETŐ. LENDÜLETESEN FEJLŐDTEK, SŐT A SZÁZADFORDULÓ UTÁNI ÉVTIZEDEKBEN, KIFEJEZETT SZÖVETKEZETI BOOM KÖVETKEZETT BE.
EKKOR MÁR 2400 HITELINTÉZET ÉS TAKARÉKPÉNZTÁR MŰKÖDÖTT MAGYARORSZÁGON.
A HELYI PÉNZINTÉZEKENEK KIFEJEZETTEN TELEPÜLÉSFEJLESZTŐ SZEREPE VOLT. NEM VÉLETLEN, HOGY A TELJES MÉRLEGFŐÖSSZEG 89%-A VIDÉKHEZ KÖTŐDÖTT, S AZ IS SOKATMONDÓ, HOGY A KORSZAKOT A HELYI BANKOK ARANYKORÁNAK HÍVTÁK.
DE JÖTT A HÁBORÚ MAJD A GYŐZTES HATALOM.
KÖVETKEZVÉNYEI:
1952: AZ ÖSSZES HITELSZÖVETKEZET MEGSZÜNTETÉSE, KORMÁNYRENDELET ÁLTAL
1956 ÚJRAINDÍTÁS:
– SZOVJET TÍPUSÚ SZÖVETKEZET, TAKARÉKSZÖVETKEZET NÉVEN
– FELÜLRŐL SZERVEZVE: FÖLDMŰVELÉS SZÖVETKEZETEK ÁLTAL
– ALULRÓL SZERVEZVE: ÖNKÉNTESEK AKTÍV KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL
A TÖBB MINT 50 ÉVES, ÚJ TÍPUSÚ TAKARÉKSZÖVETKEZETI RENDSZER, ELSŐ 30 ÉVE JOGSZABÁLYOZÁSI KORLÁTOKKAL VOLT TERHELT. AZ UTOLSÓ 20 ÉVBEN NEM VOLT MŰKÖDÉSI MEGKÖTÉS, DE VISELNI KELLETT AZT A TERHET, AMIT MINDEN RENDSZERVÁLTOZÁSON ÁTESETT ORSZÁGBAN VISEL A SZÖVETKEZETI SZEKTOR: JÓ ESETBEN IS TŰRÖM KATEGÓRIÁBA SOROLTA A TÁRSADALMI KÖZVÉLEMÉNY.

ENNYIT A MÚLTRÓL.

NEM PANASZKODNI AKARTAM, CSAK A TÉNYEKET MEGVILÁGÍTANI – DE HÁL ISTEN TÚLÉLTÜK ÉS ITT VAN A JELEN.
A TÖRTÉNELEM AZ ELMÚLT KÉT ÉVBEN ISMÉT NAGY RENDEZŐ ERŐVEL BÍRT, DE MOST A JAVUNKRA ÚGY TŰNIK. EGY VÁLSÁGNAK KELLETT RÁÍRÁNYÍTANI A FIGYELMET ARRA, HOGY MILYEN ERŐ LAKIK A LOKÁLIS DOLGAINKBAN, S ITT NEM CSAK A PÉNZVILÁGRÓL BESZÉLEK, EZ A MEGÁLLAPÍTÁS A GAZDASÁGI ÉLET SZÁMTALAN TERÜLETÉN MEGÁLLJA A HELYÉT.
BELÁTJUK, HOGY A GAZDASÁGI TALPRAÁLLÍTÁSHOZ KELLET GLOBALIZÁCIÓS TŐKE, DE KÉREM, HOL VOLT ITT AZ EGYENSÚLY LOKÁLIS ÉS GLOBÁLIS KÖZÖTT?
HÖLGYEIM ÉS URAIM!
HATALMAS TŐKÉVEL NAGYON GYAKRAN LEHET, BÁRMILYEN KERESKEDELMI SZOLGÁLTATÁSI VAGY PÉNZÜGYI HÁLÓZATOT ÉPÍTENI, FRANCHISE RENDSZERBEN, DE AZ OLYAN MINT A DOMINÓSOR : MUTATÓS DE GYÖKÉRTELEN, S A JÓISTEN MENTSE MEG AZ ELSŐ KOCKÁT ATTÓL, HOGY A VÁLSÁG SZELE ELDÖNTSE, VAGY A TULAJDONOS EGYSZERŰEN FELSZEDJE S ODÉBB VIGYE ŐKET.
PÉNZÜGYI PÉLDA : LEHMANN – BROTHERS TESTVÉREKNÉL SZÉL TÁMADT ÉS MAGYARORSZÁGON NEM TUDTUNK HITELEZNI.
TANULSÁGA: A HELYEN A GYÖKEREZŐ FA JOBBAN BÍRJA A SZELET, A SZÁRAZSÁGOT IS, DE NEM BÍRJA, HA ÁTÜLTETIK EGY MÁSIK HELYRE.
KEDVES BARÁTAIM!
MI ITT KÍVÁNUNK BOLDOGULNI MAGYARORSZÁGON.
ÜDVÖZLÖM AZ ÖNÖK KEZDEMÉNYEZÉSÉT, REMÉLEM SOK MEGÉRTŐ FÜLRE TALÁL. A MAGUNK RÉSZÉRŐL PARTNERSÉGET KÍNÁLUNK ÖNÖKNEK, MERT HISZÜNK AZ ÖSSZEFOGÁS EREJÉBEN.
OPTIMIZMUSSAL TÖLT EL BENNÜNKET, HOGY KT HÉTTEL EZELŐTT, ORBÁN VIKTOR ÚR ÁLLT EZEN A HELYEN ÉS HITET TETT A TAKARÉKSZÖVETKEZETI SZEKTOR TÁMOGATÁSA MELLETT. TÁMOGATTA AZ ÜZLETPOLITIKÁT ÉS HA KELL TŐKÉVEL AZ EGYETLEN MAGYAR TULAJDONBAN LÉVŐ BANKCSOPORTOT. ÖRÜLTÜNK VOLNA, HA EZT AZ ELŐZŐ KORMÁNY IS FELMÉRTE VOLNA, DE MÉG NEM KÉSŐ.

1800 FIÓK, 7700 DOLGOZÓ, 750 DB ATM ÁLL RENDELKEZÉSRE, TUDÁSSAL, ELHIVATOTTSÁGGAL ÉS KORSZERŰ SZÁMÍTÁSTECHNIKÁVAL FELVÉRTEZVE.
EZ A DOLOG SZÁMSZAKI RÉSZE, DE AMI ENNÉL SOKKAL TÖBBET JELENT, AZ A BIZALMI TŐKE, AMIVEL A HELYBEN ÉLŐ EMBEREK KÖTIK ÜZLETEIKET.
ÜZLET ÉS BIZALOM!- EZ A MOTTÓNK ÉS REMÉLEM EZT MAGYARORSZGÁON MINDENHOL MEGÉRTIK.
MONDHATUNK MI EGYMÁSNAK BÁRMIT E TEREMBEN, HA AZ EMBEREK HELYBEN NEM TALÁLNAK EGYMÁSRA, NEM FOGUNK BOLDOGULNI.

AZT ÍGÉRHETEM ÖNÖKNEK, HOGY EGYMÁSNAK INFORMÁCIÓS CSATORNÁKAT TUDUNK BIZTOSÍTANI, AMELYEN KERESZTÜL, A HÁLÓZATBAN DOLGOZÓ SZERVEZETEK, SZEMÉLYEK MEGISMERHETIK EGYMÁST, TÁJÉKOZTATHATJÁK EGYMÁST KEZDEMÉNYEZÉSEIKRŐL, ÜZLETI ELKÉPZELÉSEIKRŐL. A SZÖVETSÉG ÜGYVEZETŐJEKÉNT, A KOMMUNIKÁCIÓ IRÁNYÍTÁSÁT BIZTOSÍTOM, S BÍZOM BENNE, HOGY EBBEN AZ ÖNÖK RÉSZÉRŐL IS PARTNER TALÁLOK.” 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top