Close

A jogos végkielégítéseket ne sújtsa különadó!

 Az Országgyűlés kedden késő este lefolytatta a 98 százalékos különadó bevezetéséről szóló törvényjavaslat általános vitáját. Az indítvány – amely lényegében megegyezik az Alkotmánybíróság által a múlt héten megsemmisített jogszabállyal – a társadalmi igazságérzetet sértő, közpénzekből származó juttatásokra külön mértékű adót állapítana meg. Az előterjesztő Lázár János zárszavában hangsúlyozta: keresik a módját annak, hogy a több évtizednyi munkaviszony után a köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak jogosan járó végkielégítéseket ne sújtsa különadó. Ezt a vitában előzőleg minden párt szorgalmazta.

Rogán Antal, a Fidesz vezérszónoka az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények módosításának általános vitájában rámutatott: a Bajnai-kormány miniszterei távozásukkor összesen több mint 67 millió forintot, a menesztett államtitkárok pedig több mint 80 millió forintot vehettek fel.

A Magyar Fejlesztési Bank vezetőinek az idén kifizetett összeg eléri a 330 millió forintot – ismertette Rogán Antal. Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesei egyenként 22, illetve 26 millió forintot kaptak a munkavégzés alóli mentesítésükért, s ehhez adódott végkielégítésük és szabadságmegváltásuk. A fideszes politikus kiemelte az összesen több mint 25 millió forinttal távozó Szilvásy György főigazgatót, aki korábbi miniszteri megbízatása után alig több mint egy évet töltött a vagyonkezelőnél.

Ezek azok az esetek, amelyek sértik az emberek igazságérzetét – mondta Rogán Antal azzal, hogy a kifogásolt összegeket szerintük vissza kell fizetni. Kitért arra: a kormánytöbbség feladata, hogy megfontolja az Alkotmánybíróság érveit, és nem az, hogy meghátráljon a 98 százalékos különadó bevezetésének szándékától.

Hangsúlyozta, hogy közalkalmazottak legfeljebb húszévnyi munkavégzés után kaphatnak annyi juttatást, mint Szilvásy György másfél év után. Elmondta: meg kell találni a módját annak, hogy több évtizednyi munkavégzés után senkit se érjen hátrány, ami szerinte a legegyszerűbben úgy történhet meg, ha nem bocsátják el ezeket az embereket.

Keresik a megoldást a több évtizede szolgáló közalkalmazottak érdekében

A felszólalásokra válaszolva az előterjesztő Lázár János megerősítette: szerdai, a szakszervezetekkel folytatandó tárgyalásain olyan megoldást fognak keresni, amely biztosítja, hogy a több évtizednyi munkaviszony után a köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak jogosan járó végkielégítéseket ne sújtsa különadó.

Az Országgyűlés az általános viták lefolytatása után döntött a javaslatok részletes vitára bocsátásáról, így azokra a parlament szerdai ülésén kerül sor.

(MTI-fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top