Close

Növekedés, adócsökkentés és pénzügyi stabilizáció

 A 2011-es költségvetésről elmondható: egyszerre valósul meg az ország pénzügyi stabilizációja megszorítások nélkül, egyszerre lesz adócsökkentés, és gazdasági növekedés – jelentette ki Rogán Antal napirend előtti felszólalásában. Czomba Sándor a felszólalást követően elmondta, a kormány gazdaságpolitikájának középpontjában a növekedés megindítása és a foglalkoztatás növelése áll, a költségvetési és adópolitika terén e célnak rendeli alá az eszközöket. 
 

 
Az elmúlt nyolc év költségvetéseiben a magyar választóknak csalódniuk kellett: az ország pénzügyi helyzete egyre romlott, az emberek adóterhelése nőtt, a gazdasági növekedés csökkent – mondta napirend előtti felszólalásában Rogán Antal. Az unióhoz való csatlakozással Magyarország vállalta, hogy az államháztartás hiányát három százalék alatt tartja, de ez a szocialista-szabaddemokrata kormányoknak egyetlen egyszer sem sikerült – emlékeztetett Rogán, hozzátéve: 2010-ben egy fenntarthatatlan költségvetést örökölt a jelenlegi kormány, és a megtett intézkedések nélkül a hiány meghaladta volna a GDP 6 százalékát is.
A fideszes képviselő bejelentette: 2010-ben a költségvetés hiánya 3,8 százalék lesz, 2011-ben pedig 3 százalék alá kerül. A külföldi elemzők – bár néhány intézkedést vitatnak – abban egyetértenek, hogy fenntartható a költségvetés hiánya. Megtörtént, illetve megtörténik az ország pénzügyi stabilizációja a családokat és a magyar kisvállalkozásokat érintő megszorítások nélkül – szögezte le Rogán Antal.
A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk az elmúlt húsz év legnagyobb adócsökkentését hajtja végre. Több pénz marad a magyar családoknál, több pénz jut a gyermeknevelésre, több pénz marad a magyar kis- és középvállalkozásoknál, és több pénz jut munkahelyteremtésre – fejtette ki. A 2011-es költségvetésről elmondható: egyszerre valósul meg az ország pénzügyi stabilizációja megszorítások nélkül, egyszerre lesz adócsökkentés, és gazdasági növekedés. Ráadásul mindez csökkenő újraelosztás, csökkenő államadósság-szint és csökkenő infláció mellett történik – tette hozzá Rogán Antal. Ez valóban történelmi előrehaladás. Ez a szocialista-szabaddemokrata kormányoknak az elmúlt nyolc évben egyetlenegyszer sem sikerült – jegyezte meg.
Akik a változást akarták, azok a 2011-es költségvetésnek örülnek. A Fidesz képviselőcsoportja támogatni fogja a költségvetést mind a vitában, mind az elfogadásakor – jelentette ki a politikus. Akik a változás ellen voltak, azok kritizálni fogják a 2011-es költségvetést. Tőlük csak egy valamit kérünk: amikor kritikájukat megfogalmazzák, azt ne a régi kotta alapján tegyék. A régi kottát a választók újraírták. Ez a költségvetés már az új kotta alapján készült, ezért lehet benne egyszerre gazdasági növekedés, adócsökkentés és pénzügyi stabilizáció – húzta alá Rogán Antal.
Középpontban a gazdasági és a foglalkoztatási növekedés
A törvényjavaslat a nemzeti együttműködés programjának, illetve az akciótervben bejelentett intézkedéseknek egyfajta pénzügyi esszenciája – reagált Rogán Antal napirend előtti felszólalására Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
A kormány gazdaságpolitikájának középpontjában a növekedés megindítása és a foglalkoztatás növelése áll, a költségvetési és adópolitika terén e célnak rendeli alá az eszközöket – szögezte le Czomba Sándor.
Kifejtette: az adóreformmal és az államháztartással kapcsolatosan a jövedelemtulajdonosok között jelentős átrendezést hajt végre 2011-ben a kormány, a háztartások, és főképp a többgyermekes családok a reformoknak köszönhetően jelentős többletforráshoz jutnak. A vállalkozások pénzügyi mozgástere a versenyképességüket növelő adócsökkentések és a kis- és középvállalkozókat célzó Új Széchenyi terv támogatása révén szintén nő. Az állami szféra hatékonyságának növelése érdekében a kormányzat és a háttérintézmények karcsúsítása eredményeképpen a kiadások visszafogására kerül sor – fűzte hozzá az államtitkár.
Elmondta: az adóreform esetében az adótörvények változásával az elmúlt 20 év legnagyobb mértékű adócsökkentésére kerül sor. A személyi jövedelemadó tekintetében bevezetésre kerül az arányos, egykulcsos 16 százalékos adózás, kibővülnek a családi kedvezmények. Emellett átalakul a nem pénzbeli, béren kívüli juttatások adózása is – egészítette ki mondandóját Czomba Sándor.
A társasági adóval kapcsolatosan elmondta: a 2010 júliusától 250 millió forintban rögzített értékhatárról 2011-től kezdve 500 millió forintra emelkedik azon adóalaprész, amelyre 10 százalékos adókulcs alkalmazható. Hozzátette: az éves árbevételi szint 50-ről 100 millió forintra módosul. A válság miatt a pénzügyi szervezetek különadóként 2011-ben 200 milliárdot, a távközlési és telekommunikációs ágazat, az energiaszektor és a kereskedelmi láncok pedig 160 milliárd forintot adnak a költségvetésbe. Mindez arról szól, amit a kormány megígért, szakítva az eddigi gazdaságpolitikai csőddel – emelte ki a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.
A hamarosan induló Nemzeti Közfoglalkoztatási Program egyszerűbb, igazságosabb, átláthatóbb lesz – folytatta beszédét Czomba Sándor. – Az új Széchenyi Tervet 2011-től indítjuk, a Széchenyi kártya kiterjesztését tervezzük az agrárszektorra. A közoktatás modernizációjával kapcsolatban támogatni kívánjuk a kistelepülések iskoláit, a szakképzésben a duális rendszert, a munkáltatókkal való szorosabb együttműködés érdekében pedig a gyakorlatorientáltabb képzést akarjuk megvalósítani – zárta beszédét a fideszes politikus.
(fidesz.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top